Előkerült a rég elveszettnek hitt 1941-es A víg özvegy című operettről készült felvétel Honthy Hannával – adta hírül a Blikk.hu.

Kurutz Márton, a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum gyűjteményi és kutatási vezetője személyesen ment a diósdi víkendházhoz, hogy a telefonon bejelentett „régi lemezeket” megvizsgálja.Tudtam, hogy a második világháború előtt ilyen német gyártású, hajlékony PVC-korongokra rögzítettek a rádióban, de akkor még fogalmam sem volt arról, hogy kincset tartok a kezemben. Ironikus, hogy csak A víg özvegy élte túl a hangarchívum pusztulását – mondta el a szakember a Bikknek arra utalva, hogy az 1945-ös ostrom idején szinte minden lemezen archivált rádiós anyag megsemmisült.

Kurutz Márton A víg özvegy most megtalált lemeze kapcsán azt is megemlítette: Az úrnak arról fogalma sem volt, ezek a Decelith-lemezek hogyan kerültek a családja birtokába. Arra gyanakszom, a rádió diósdi adótornyában lehettek előkészítve sugárzásra az orosz bevonulás időszakában, de egy alkalmazott kimentette őket. Rejtély, miért csak az első felét, ezt a hetvennégy perces anyagot vitte magával, talán ketten voltak, és az anyagot kettéosztották.

A kutató arról is beszámolt, hogy a hajdani A víg özvegy férfi főszerepét játszó Laurisin Lajos jobboldali volt, és a háború után Amerikába emigrált, amiért a pártállami évtizedekben tiltólistán volt, akárcsak a felvétel. A darab primadonnájáról szólva a kutató arról beszéltHonthy Hanna ekkor volt pályája csúcsán, és bár néhány filmben szerepelt, ez a felvétel az egyetlen háború előtti hanganyag, amelyen operettszerepben hallható. Az már hab a tortán, hogy a lemezek szinte sértetlenek, egyszer vagy kétszer játszották le őket. Kész csoda!

Honthy Hanna otthonában Ráday Imre színművésszelForrás: Fortepan

 

Kurutz Márton azóta hozzáférhetővé tette a kincset a Filmarchívum YouTube-csatornáján.