A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ célja az agráréletformára nevelés, valamint a mezőgazdasági szakmák népszerűsítése. Ennek szellemében készült el legújabb, A BÚZA ÚTJA – Kis barátok nagy küldetésben című kiadványuk.

Az agrárszakmák népszerűsége igen alacsony Magyarországon, pedig a kiváló termőföldeknek és adottságainak köszönhetően rengeteg lehetőség rejlik hazánkban ezen a pályán. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szerint a generációváltás előkészítését időben el kell kezdeni ezen a szakterületen is.

Forrás: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

„Fontosnak tartjuk, hogy már gyermekkorban rájöjjenek az emberek, hogy a mezőgazdaságban dolgozni izgalmas és ígéretes. A modern technológiai eszközök segítségével pedig igazi 21. századi szakmát jelenthet bárki számára ez a pálya. A népszerűsítést érdemes már óvodás korban elkezdeni, hiszen ha itt sikerrel járunk, akkor nagy lépést teszünk afelé, hogy mindig legyen utánpótlása a magyar gazdatársadalomnak" – mondta Gyuricza Csaba, a központ főigazgatója.

Forrás: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

Ezért készítették el A BÚZA ÚTJA – Kis barátok nagy küldetésben című mesekönyvet, amellyel az eddigi könyveiktől eltérően nem a szakirodalom gyarapítását, hanem egy játékos ismeretterjesztő anyag megalkotását tűzték ki célul.

A most útjára indított „Tanulj játékosan az agráriumról" sorozatunkat a jövőben további mesekönyvekkel szeretnénk gyarapítani, hogy a legkisebbek számára is bemutathassuk és szerethetővé tegyük a magyar agrárium világát

– mondta a főigazgató.

A színes rajzokkal illusztrált mesekönyv három szántóföldön élő jóbarát szemszögéből mutatja be izgalmasan a búza útját a vetéstől, az aratáson át egészen addig, amikor kenyér kerül az asztalra. A könyv végén játékos foglalkoztatók segítségével mélyíthetik el megszerzett ismereteiket az óvodás és kisiskolás korú gyermekek.