Speciális mikrofon segítségével 360 fokos hangzású minikoncertekről tettek ki videókat nem rég. A projektet a Sennheiser technikai segítségével, az Akvárium Klubban valósították meg. 

Magyarországon először négy különböző stílusú zenekar részvételével készült 360 fokos hangzású videó a Sennheiser közreműködésével, az Akvárium Klubban. A nem rég közreadott klipek szinte tökéletes hangélményt nyújtanak: a kép forgatása közben minden irányból máshogy halljuk a résztvevő zenekart és hangszereiket. A 360 fokos hangzás kizárólag fej- vagy fülhallgatóval érvényesül.

A különleges videók megvalósítása Rikk Dávid, az Akvárium Klub hangtechnikai vezetőjének ötlete volt. Azt mondta, „a VR mikrofonnal és az AMBEO technológiával 2017-ben találkoztam egy zártkörű Sennheiser szemináriumon Bécsben, ahova az Audiopartner ajánlására kaptam meghívót, és amelynek az egyik fő témája a Virtual Reality jelene és jövője volt. [...] A hazafelé vezető úton született meg az ötlet a fejemben, hogy az MTV unplugged vagy épp az MR2 akusztik mintájára a VR technológia segítségével még közelebb hozzuk az emberekhez azt az intimitást, ami egy hangfelvételen szinte elérhetetlen volt eddig, viszont egy stúdiókoncerten, egy unplugged eseményen vagy egy zenekari próbán magától értetődően tapintható a levegőben.”

A projektben négy zenekar - az Elefánt, Ferenczi György és a Rackajam, az Anima Musicae Kamarazenekar és az Apey Akusztik – vett részt, amik a nyáron egy-egy családias, zártkörű minikoncertet adtak az Akvárium Klub különböző termeiben. Ezekről az eseményekről 360 fokos felvétel készült, melyek azóta már kikerültek a YouTube-ra, így az élmény akár már otthonról is átélhető.

A Sennheiser az elmúlt években kifejezetten sok energiát fektetett a térhatású, illetve a VR hangrögzítés, hangkeverés, lejátszási technológiák fejlesztésébe. Ennek egyik eredményeként megalkottak egy olyan, a gyakorlatban is jól működő térleképzési módszert, melynek alapja egy elméleti szinten már az 1970-es években létező technológia volt.

A Sennheiser AMBEO 3D lényegében a 360 fokos, valós hangtér rögzítésre képes, majd ezt átalakítja egy klasszikus kétcsatornás szetereo lehallgató rendszerre. A különlegessége az, hogy az évek óta létező 360 fokos videóhoz nem egy statikus sztereo vagy surrond hang tartozik, hanem egy olyan dinamikus hang, ami a kép forgatásával megegyezően képes változni. Úgy, ahogy a valóságban is, mint mikor az ember forgatja a fejét.