Átadták a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőit elismerő Magyar Teátrum Díjakat hétfőn este a Nemzeti Színházban.

Hétfő este átadták a Magyar Teátrumi Társaság által, a a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőinek odaítélt díjakat. Elismerést kapott

  • Szalontai Gabriella, a József Attila Színház kelléktárvezetője;
  • Bajkó György, a székesfehérvári Vörösmarty Színház műszaki vezetője;
  • Hordós András, a Vígszínház kelléktárvezetője;
  • Ifj. Taraczközy Zoltán, a kecskeméti Katona József Színház hangtárvezetője;
  • Pallagi Mihály, a Nemzeti Színház világosító tárvezetője; 
  • Petrovszki Árpád, a Békéscsabai Jókai Színház szabótárvezetője.

Nemzetiségi különdíjban részesült Prágai Tibor Tivadar, a Magyarországi Szerb Színház szcenikusa, határon túli különdíjban pedig Erdélyi Zoltán, a Komáromi Jókai Színház színpadmestere. Az esten első alkalommal adták át a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat, amelyet Csernus Mariann Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő vehetett át.

Csernus Mariann 90 éves: hetven éve van színpadon

1950 óta játszik Csernus Mariann ugyanabban a színházban. Igaz, hogy közben a színház másik épületbe költözött, sőt, nevet is váltott, de Csernus Mariann fix pont maradt, ő soha nem szerződött el máshova. Fiatalként együtt kezdett a második világháború előtt már nevet szerző régi nagyokkal. Jelenleg is játszik még, fiatal színészekkel lép együtt színpadra.

Az ünnepi gálán a Magyar Teátrum Díj alapítója és ötletgazdája, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár azt mondta, a kilencedik alkalommal átadott elismerésekkel kitűnő színészek köszönik meg sikereiket a mögöttük állóknak. Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke és a Nemzeti Színház főigazgatója hangsúlyozta: a díjjal azokat a háttérben dolgozó embereket ünneplik, akik nélkül nem volna színház. Bár a közönség legtöbbször csak a színészek vagy a rendezők tevékenységét ismeri, egy-egy színházi előadás létrejöttéhez nyolcvan szakma közös munkájára van szükség – mondta Vidnyánszky Attila. A 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a Magyar Teátrumi Társasághoz tartozó egyik színház igazgatójának együttes javaslata szükséges, majd egy zsűri választ a jelöltek közül.

Az aranyozott csapágygolyót formáló díjjal ezer eurós (körülbelül 300 ezer forintos) pénzjutalom jár. A díj összegének felét a díjazott színháza állja, a másik felét színházszakmai cégek biztosítják. Immáron ötödik alkalommal a Magyar Teátrumi Társaság díjaival együtt adták át az egyik tagszervezet, a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, a Magyar Állami Operaház első mérnökéről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Molnár Tamás, a Győri Nemzeti Színház műszaki vezetője vehetett át.

Az életműdíjjal szintén ezer eurós pénzjutalom, valamint egy – Tolnay Pál portréját és egy színházi jelképet ábrázoló – bronzplakett jár. A táncos, zenés és cirkuszi produkciókkal kísért ünnepségen Proscaenium-emlékgyűrűt kapott Rétfalvi János. Az idén első alkalommal átadott díjjal a Magyar Színháztechnikai Szövetség a nyugalmazott szakember négy évtizedes, több teátrum színházi főmérnökeként, majd az Újszínház műszaki igazgatójaként végzett munkáját ismerte el.