Öt magyar lemez Európa legjobb világzenéi közt

2018.12.12. 13:40

Öt magyar lemez is felkerült a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistájának idei összesítésére. A 150-es elitben a legjobb helyezést Lakatos Mónika érte el, akinek Romanimo című, a Gryllus Kiadó gondozásában megjelent albuma a 14. lett.

Mint rendesen, idén is év végén jelent meg a World Music Chart Europe (WMCE), és ami ennél is fontosabb, 5 magyar lemez is felkerült rá. Ez a lista az európai világzenék 150-es éves toplistája, mely a havonta kiadott toplistás szavazatok alapján áll össze. Ezt egyébként minden hónap első napján teszik közzé németországi központtal rendelkező szervezet honlapján. A zsűriben 24 ország 48 rádiós világzenei szakembere dönt havonta pontozásos rendszerben. A magyar előadók között a legjobb helyezést Lakatos Mónik érte el. A Romengo együttesből ismert énekesnő első szólólemeze hagyományos oláh cigány dallamokat, balladákat tartalmaz. A Romanimo című lemez a WMCE idei februári listáján egészen a 4. helyig jutott. A dalok többségét Lakatos Mónika édesapjától tanulta, akitől két archív felvétel is hallható az albumon, de vannak a lemezen más előadók által korábban ismertté tett cigány dalok is.

Felkerült a 2018-as WMCE-listára a délszláv tamburazenét a középpontba állító Söndörgőnek az Amsterdam Klezmer Banddel közös lemeze, a Szikra, amely a 37. helyen zárt (júliusban a 15. volt).

A dzsesszrock, a breakbeat-dub, a kortárs és a retro területéről egyaránt táplálkozó Úzgin Űver Patak című CD-je (kiadó: Mana Mana), amely októberben a 7. volt, végül az 57. helyre került, Szirtes Edina Mókus Ki viszi át... című lemeze (Magneoton) a 126. lett, a Cimbaliband Balkan Project-je (Fonó) a 150. helyre került.

Kinőttük a skatulyákat - interjú a Söndörgő együttes vezetőjével

A zenélés örömszerzésre tanít: mindegy, hogy hívják a stílust, amiben játszol, népzene, világzene vagy pop, a lényeg, hogy megéld magad benne, és energiát adj át, mondja Eredics Áron. A Söndörgő vezetőjével a világszerte ismert tamburaegyüttes 21 évéről, szakmai elismerésekről és...

A 2018-as világzenei listát nyolcszáz albumból válogatták ki. Az első helyre a mali Fatoumata Diawara került Fenfo című lemezével, amely a 3eme Bureau/Wagram kiadó gondozásában jelent meg. A második a madagaszkári, marokkói és mali zenészekből álló 3MA lett, azaz Rajery, Driss El Maloumi és Ballake Sissoko közös anyaga, az Anarouz (Mad Minute Music), a harmadik helyre a brit Catrin Firch és a szenegáli Seckou Keita Soar című CD-je került (Bendigedig). Az idei évet az afrikai előadók hatalmas fölénye jellemezte a világzenében, a Top 10-ben hat helyet foglaltak el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK