5 millió dollárt kell fizetniük, mert lophatták 2013 egyik legjobb dalát

2018.12.13. 17:25

Lezárult az 5 éve tartó plágiumper. 5 millió dollárt (1,4 milliárd forintot) kell fizetnie Pharrell Williamsnek és Robin Thicknek, mert 2013-as slágerük kísértetiesen hasonlítn egy 1977-esre. 

5 éve húzódó plágiumper zárulhat le, és komoly kifizetésekre lehet számítani. A pert még 2013-ban indította Marvin Gaye családja két híres zenész ellen: azt állították, hogy Pharrell Williams és Robin Thicke a Blurred Lines című száma lényegében a '80-as évek közepén meghalt Marvin Gaye 1977-es, Got to Give It Up című számának másolata. Gaye családja már 2015-ben megnyerte a pert, de az ítélet ellen Thicke és Williams fellebbezett. Egy kaliforniai bíróság idén márciusban helybenhagyta a korábbi ítéletet, és ennek nyomán most a pénzügyi megállapodás is létrejött. Thicke, Williams és Williams kiadója, a More Water From Nazareth együttesen 2,8 millió dollárt (795 millió forintot) fizetnek kárpótlásul Gaye családjának. Thicke-nek további 1,7 millió dollárt (483 millió forintot), Williamsnak és kiadójának pedig további 357 630 dollárt (101 millió forintot) kell kifizetnie. Ezen felül Gaye családja a Blurred Lines jövendőbeli szerzői jogi díjaiból 50 százalékos részesedést is kap. Íme a két dal egymás mellett:

Az ötéves jogi huzavonát a zeneipar résztvevői végig figyelemmel kísérték, az ágazatban ugyanis az utóbbi években megszaporodtak a plágiumperek. A Blurred Lines a 2013-as év egyik legsikeresebb dala volt, ami csak az Egyesült Államokban 7,3 millió példányban kelt el. A Blurred Lines-ért a szerzőpáros Grammy-jelölést is kapott és a dal 16,5 millió dollárt, Williamsnek és Thicke-nek fejeként több mint ötmillió dollárnyi hasznot hozott. Williams és Thicke tagadta, hogy Gaye zenéjét másolták volna, azt azonban elismerték, hogy a két dal hasonlít egymásra. 2015 márciusában az illetékes Los Angeles-i bíróság még 7,4 millió dolláros kártérítést állapított meg, júniusban azonban ezt 5,3 millió dollárra csökkentették. A tárgyalások alatt a bírói testületek megosztottak voltak az ügyben és a háromtagú fellebbviteli bíróság sem volt egy véleményen. Az egyik bíró, Jacqueline Nguyen szerint a két számnak a dallamában, harmóniájában és a ritmusában is van eltérés, és úgy vélte, hogy az ítélet súlyos csapás lesz a jövő zenészeire és szerzőire, bárhol éljenek is.

Gaye gyerekei viszont a döntést a zenészek jogainak győzelmeként értékelték. Mióta a Blurred Lines-ügy elkezdődött, számos hasonló plágiumper indult neves előadók, köztük Bruno Mars, Ed Sheeran, Mark Ronson, Madonna vagy Miley Cyrus ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK