Tovább duzzad a Nobel-botrány

2018.12.19. 10:40

Katarina Frostenson, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia tagja cáfolja, hogy korábban szivárogtatta volna a Nobel-díjasokat a hivatalos bejelentés előtt.

Folytatódik a Svéd Akadémián idén áprilisban kirobban botrány miatti nyomozás. A legutolsó hír az, hogy Katarina Frostenson, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő akadémia tagja cáfolja, hogy információkat szivárogtatott ki irodalmi Nobel-díjasokról. Frostenson 1992 óta tagja a Svéd Akadémiának, és férjével együtt ők felelősek a botrányért.

(Katarina FrostensonForrás: AFP/Olafur Steinar Gestsson

Az ügy úgy kezdődött, hogy a nő egszegte az összeférhetetlenség szabályait, mivel nem jelentette be, hogy férjével, Jean-Claude Arnault-val együtt társtulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely korábban az akadémiától kapott pénzügyi forrásokat. Emellett még olyan gondok vannak, hogy a kulturális menedzserként tevékenykedő férjét már 18 nő vádolta meg szexuális zaklatással és erőszakkal. A hab a tortán pedig az, hogy a nőnek – az akadémia tagjaként – majdnem 30 éve minden alkalommal ismernie kellett a következő irodalmi Nobel-díjas nevét még a kihirdetés előtt. És állítólag ezeket az információkat férjével is megosztotta. Frostenson ellen az akadémia szabályainak megsértése miatt rendeltek el vizsgálatot, elsősorban a kiszivárogtatás vádjával, illetve ott van még az összeférhetetlenség. A vizsgálatot végző ügyvédi iroda kedden hozta nyilvánosságra 14 oldalas jelentését, amely hét tanú, köztük az akadémia három tagja meghallgatásán alapul. A jelentés arra a megállapításra jutott, hogy Frostenson kiszivárogtatott infármációkat irodalmi Nobel-díjasokról és az akadémia új tagjairól férjének, és felszólította Frostensont, hogy tartsa magát az akadémia októberi felszólításához arról, hogy önként mondjon le tisztségéről az intézmény megcsorbult hírnevének helyreállítása érdekében. Ha Frostenson nem mond le önként, az akadémia fogja kizárni soraiból.Frostenson ügyvédjén keresztül cáfol, és azt állítják, hogy a vizsgálat gyatra volt. Szerintük legnagyobb hibája az, hogy csak az egyik fél álláspontját veszi figyelembe.

Egyébként az akadémia idén nem ítélte oda az irodalmi Nobel-díjat, mert Frostenson és férje összeférhetetlenségi és szexuális zaklatási botránya miatt megrendült a közbizalom az intézmény iránt. A tagokat erősen megosztotta, hogy nem sikerült kizárniuk Frostensont, aki megszegte az összeférhetetlenség szabályait, mivel nem jelentette be, hogy férjével együtt társtulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely korábban az akadémiától kapott pénzügyi forrásokat.

Jean-Claude ArnaultForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Frostenson Férjét, Jean-Claude Arnault kulturális menedzsert 18 nő vádolta már meg szexuális zaklatással és erőszakkal. A minap egy svéd bíróság két és fél év börtönbüntetést szabott ki rá egy nő kétrendbeli megerőszakolása miatt. A Svéd Akadémia korábbi belső vizsgálata tárta fel azt, hogy Arnault 1996-tól hét alkalommal, még a díjazottak bejelentése előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nevét. Mivel Arnault saját hasznára fordította a birtokába jutott információkat a Nobel-díj jelöltjeiről, Frostenson a svéd akadémia új radikális szabályzata szerint felelős a férje cselekedeteiért, mintha ő maga követte volna el azokat.

Ősszel a Nobel-alapítvány igazgatója kilátásba helyezte, hogy megvonhatják a testülettől az irodalmi Nobel-díj odaítélésnek a jogát, ha nem tesz további intézkedéseket a szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányban megcsorbult hírnevének helyreállítása érdekében. Az akadémia szabályzatát már megváltoztatták, a tagság státusával kapcsolatos új szabályozást XVI. Károly Gusztáv svéd király is jóváhagyta. A tagok korábban életük végéig maradtak a testületben. Az új szabályzat lehetővé teszi, hogy írásban lemondhassanak és elhagyhassák a testületet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK