David Lynch három hónapra beköltözik a Műcsarnokba

2019.01.08. 15:09

David Lynch  fotókiállításával nyílik meg a Műcsarnokban március 1-jén a 3. Budapest Fotófesztivál.

Az amerikai filmrendező, zenész és vizuális művész David Lynch Small Stories / Kis történetek című fotókiállításával nyílik meg a 3. Budapest Fotófesztivál március 1-én a Műcsarnokban. Lynch egyedülálló tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása, és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó módon volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója – írja a kiállítást bemutató közlemény.

Lynch szürreális képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése. Ezekből olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, melyek a rendező filmjeiből jól ismert univerzummá állnak össze.

David Lynch 2017-benForrás: AFP/Anadolu Agency/Primo Barol

A Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket és a sebeket. Filmes munkáihoz hasonlóan David Lynch képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás - áll a közleményben. A sorozat a 2014-es párizsi fotóhónapra készült, és eddig mindössze három alkalommal volt látható. A Szarka Klára fotótörténész által rendezett budapesti kiállítás március 1-jétől június 2-ig lesz látogatható a Műcsarnokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK