Kiemelkedő sikerű évet zárt a Müpa

2019.01.08. 17:12

A hagyományokhoz híven az új esztendő Haydn lenyűgöző művével, A teremtéssel indult a Müpában: az intézmény nagy sikerű évet zárt, és egy világsztárokat, a hazai művészeti élet legjobbjait felvonultató, számtalan új kezdeményezéssel és programmal teli 2019-re készül.

"Az elmúlt év több szempontból is kiemelkedő volt a Müpa életében: nem csupán a nézőszámban, a hűségprogramunkhoz csatlakozók és az eladott bérleteink számában mutatkozó, a várakozásokat is felülmúló növekedés okán, de azért is, mert a Müpa falain innen és túl is nagy eredményekre, meghatározó pillanatokra lehetünk büszkék" - fogalmaz Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Kiemelte, hogy 2018-ban Bernstein születésének 100. évfordulóját nagy sikerű maratonnal és számos kapcsolódó programmal ünnepelte az intézmény, az Európai Hidak programsorozatban a balti államok és Lengyelország művészete állt fókuszban, de Magyarország V4 elnökségének évében komoly figyelmet szenteltek a visegrádi országok páratlan kulturális sokszínűségének is.

Kattintásra galéria nyílik!Forrás: MÜPA/Posztos Janos

Számtalan koncert, kiállítás és különleges előadás örvendeztetve meg a Müpa közönségét, valamint az országhatárainkon kívül szervezett programoknak köszönhetően a cseh, lengyel, szlovák nézőket is. Közép-Európa, a visegrádi régió elképesztő kulturális gazdagsága fantasztikus együttműködésekre kínált és kínál lehetőséget - ebben nem csupán gazdasági szempontból, de a szellemi és kulturális értékek tekintetében is óriási potenciál és perspektíva van. A térség művészeti életének eredményeit figyelve bátran állíthatjuk, hogy a régió ereje az innovatív gondolkodásban, a tradíciók és az új formák összekapcsolásában rejlik. Pontosan ezért fontos, hogy értsük egymást, hogy valóban ismerjük egymás kulturális életét, hagyományait, és közösen építsük Európa ezen részét - mutat rá Káel Csaba.

A Müpa 2018-ban több olyan produkció megvalósításában vállalt részt, amely a magyar kultúra nemzetközi bemutatkozása szempontjából mérföldkőnek számított. A világhírű moszkvai Nagyszínház Kálmán Imre operettesttel nyitotta meg 2018-2019-es szezonját: a Bolsoj történelmi színpadán magyar és orosz sztárelőadók idézték fel Kálmán életművének legismertebb darabjait. 2018 novemberében pedig a Shanghai Opera House és a Müpa koprodukciójában először került színpadra Sanghajban Lehár Ferenc remekműve, A mosoly országa. A kínai bemutató kirobbanó sikerét követően a produkció február 1-jén és 2-án látható majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A Müpa épülete - kattintásra galéria nyílikForrás: MÜPA/Zsofia Palyi

A Müpa főszervezésében megvalósuló CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a 2019-ben április 5-én nyitó Budapesti Tavaszi Fesztivál gazdag programkínálatával évről évre egyre több külföldi látogatót vonz. 

A két nagy városfesztiválunk nemzetközi sikere mutatja, hogy a kultúra turisztikai jelentősége egyre nagyobb: érzékelhető, hogy az ide érkező külföldi látogatók számára a kulturális élmény és a városélmény - Budapest építészeti szépsége, a fürdőkultúra, a páratlan magyar gasztronómia - összekapcsolódik, és ez így, együtt egy olyan magával ragadó Magyarország-élménnyé válik, amelyet aztán újra és újra szeretnének átélni. Pontosan ezért figyelünk arra a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központtal együttműködésben, hogy a fesztiválprogram részeként felejthetetlen élményekkel gazdagodjanak a nézők, és olyan egyedi produkciók szülessenek, amelyeket csak itt vagy elsőként itt láthat a magyar és a fesztiválok kedvéért hazánkba látogató közönség – mondja Káel Csaba.

A vezérigazgató a 2019-es évre vonatkozóan elárulta, hogy számtalan különlegességgel készül az intézmény: 2018-ban stratégiai megállapodást kötött a Müpa és a környezetbarát hibrid elektromos modelljeiről ismert prémium autómárka, a Lexus, ez a hosszú távú együttműködés több új, rendhagyó közös programot tartogat 2019-re is.

A legfrissebb fejlesztéseknek köszönhetően 2018-ban már VR - a látogatókat virtuális valóság technológiával 360 fokban lenyűgöző - házbemutató túrák is várták a Müpába érkezőket, ez az idei évben is így lesz majd.

Minden műfajban világsztárok követik egymást az év első felében, jön többek között Sir Simon Rattle és a Londoni Szimfonikus Zenekar, kvartettjével érkezik Branford Marsalis, a Budapesti Wagner-napok keretében 2019-ben megújul a legendás Ring-tetralógia. A Budapesti Fesztiválzenekarral közösen életre hívott zenei maraton idén Debussy és Ravel életművébe enged - egész napos - bepillantást, és idén tizenkettedik alkalommal jelentkezik, sőt szakmai nappal egészül ki Közép-Európa legjelentősebb, jazztehetségeket felvonultató tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A 2019/20-as évad első fellépőit, világsztárjait és kiemelt programjait 2019 tavaszán jelenti be az intézmény.