A nácik által elkobzott festményt szolgáltattak vissza egy zsidó származású francia újságíró és politikus leszármazottainak Németországban.

A Berni Szépművészeti Múzeum újabb darabjáról derült ki, hogy annak idején a nácik kobozták el. Kedden a Thomas Couture francia festőművész Portrait de jeune femme assise (Fiatal ülő nő portréja) című festményt szolgáltattak vissza a jogos örökösöknek. A festmény a második világháború idején kivégzett Georges Mandel újságíró és politikus, a francia ellenállás vezető alakjának a tulajdona volt. A zsidó származású Mandel örökösei Németországban vették át az őket megillető festményt Németországban. 

Georges Mandel zsidó származású francia újságíró és politikus örökösei, Franz Rainer Wolfgang Joachim Kleinertz és Maria de las Mercedes Estrada átveszik Thomas Couture francia művész Portrait de jeune femme assise (Fiatal ülő nő portréja) című festményét, amit a nácik koboztak el rokonuktól, Georges MandeltőlForrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A képet a hírhedt Gurlitt-gyűjteményben fedezték fel a szakértők. A több millárd eurót érő gyűjteményt az Adolf Hitler műkereskedőjeként számon tartott, 1956-ban meghalt Hildebrand Gurlitt-tól fiam, Cornelius örökölte meg. A rengeteg műkincs között Picasso-, Chagall-, Matisse-festmények is voltak. Cornelius Gurlitt 2014-ben halt meg, és a teljes gyűjteményt a Berni Szépművészeti Múzeumra hagyta. Aztóa már a Gurlitt-hagyaték több darabjáról is megállapították, hogy a nácik kobozták el őket a világháború idején. Az alkotások jogos tulajdonosainak felkutatása azonban lassú folyamat és mostanáig mindössze néhány művet sikerült visszaszolgáltatni. Monika Grütters, a német szövetségi kormány kulturális ügyekért felelős államminisztere a Couture-festmény keddi átadásakor azt mondta, minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a lopott alkotásokat visszajuttassák jogos tulajdonosaikhoz.