Nem tudják, ki festette, de 120 millió euróért akarják eladni

2019.01.09. 12:31

2014-ben találták egy dél-franciaországi ház padlásán, ahol 150 évig lapult. Csak sejtik, hogy ki festette, tökéletes bizonyítékra még várni kell, de a lényeg, hogy most 120 millió euróért akarják eladni.

A tervek szerint tavasszal szeretnék elárverezni a Judit lefejezi Holofernészt című festményt, amelyet 2014-ben találtak egy dél-franciaországi ház padlásán, és amelyet egyes szakértők Caravaggiónak tulajdonítanak. Az Artprice, a világ vezető műkincspiaci adatbázisa úgy értesült a tulajdonosoktól, hogy a képet tavasz végén bocsáthatják áruba egy nemzetközi bemutatókörút után. Mivel a festményt nem vásárolta meg sem a francia állam, sem egyetlen francia közgyűjtemény, ezért az – a 2016-ban elrendelt kiviteli moratórium tavaly novemberi lejárta miatt – szabadon eladható. A szakértőkaz eredet bizonyítatlanságával és a kért 120 millió eurós árral magyarázzák, hogy senki nem jelentkezett a festményért.

A Caravaggiónak tulajdonított Judit lefejezi Holofernészt című festmény, amit a padláson találtak 2014-benForrás: Wikimedia Commons

A több mint 400 éves festményt 2014 áprilisában, egy csőtörés miatt fedezték fel egy Toulouse környéki házban, ahol 150 évig lapult. A képen a bibliai Judit látható, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte. Eric Turquin francia és Nicola Spinosa olasz művészettörténészek úgy gondolják, hogy a képet a barokk festészet, a fény és árnyék nagymestere, azaz Michelangelo Merisi da Caravaggio festette. Ezzel szemben más szakértők szerint pedig Louis Finson, a Caravaggio kortársaként ismert németalföldi festő munkája lehet, aki Olaszországban is alkotott, és ismerte is Caravaggiót. Finson egyébként műkereskedő is volt, számos Caravaggio-alkotásra tett szert, amikről sokszor másolatot is készített. Finson 1617-ben írt végrendeletében szerepel is két Judit-témájú festmény.

Ez pedig az a festmény, amit már bizonyítottan Caravaggio festettForrás: Wikimedia Commons

Azt egyébként egyetlen szakértő sem vitatja, hogy jelentős műről van szó, akár Caravaggio, akár más festette. Fontos tudni, hogy Caravaggio „problémás festő” az eredetiségkutatás szempontjából, ugyanis képeit nem szignálta, és sok másolat készült róluk. Határozott, a caravaggiói eredet mellett kiálló véleménye ellenére Turquin elismerte, hogy a képről mindig is több lesz a vita, mint a szakértői vélemény. Az egyik legjelentősebb Caravaggio-szakértő, Nicola Spinosa volt nápolyi múzeumigazgató szerint a bibliai Juditot ábrázoló festmény „csaknem bizonyosan a lombard mester keze munkája, még ha erre soha nem is lesz cáfolhatatlan bizonyíték”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK