Hihetetlen gyűjteményt találták egy pécsi ház padlásán

2019.01.10. 18:57

Egy pécsi ház padlásán találtak rá a több ezer fotográfiai üvegnegatívra, amik a két világháború közötti megyeszékhely hétköznapjai láthatók. 

Nagyjából 5-7 ezres fotográfiai üvegnegatív gyűjteményt találtak egy pécsi belvárosi ház padlásán. A felvételeken a két világháború közötti pécsi életet mutatják be. A felvételekre restaurálás vár, viszont az után a tervek szerint egy honlapon mutatják be őket. A tervekről csütörtökön számolt be Tímár Krisztián, a Gerillart Egyesület vezetője, aki azt mondta, „egy egészen különleges anyagot sikerült véletlenül megtalálnunk egy, a történelmi belvárosban lévő épület padlásán, egy rejtett zugban”. A becslése szerint 5-7000 darabra tehető üvegnegatívok készítője egyelőre még ismeretlen, de az eddigi vizsgálataik alapján feltehetően egy fotós több évtizedet átölelő életművéről lehet szó. A fotográfus kilétét szakértők bevonásával, levéltári kutatásokkal próbálják kideríteni. A fotók restaurálását Porszász Áron fotóművész azt mondta, a fotótörténetben egyedi leletet jelentő teljes anyagnak körülbelül öt százalékát nézték át eddig. Ezek között portrék, katonaportrék, elsőáldozási és esküvői képek, valamint enteriőrök is voltak.

Egy lányt ábrázoló üveglemez a Pécsről előkerült ritka régi fotókról tartott sajtótájékoztatón a pécsi városházánForrás: MTI/Sóki Tamás

A fotóművész az üvegnegatívok állapotával kapcsolatban azt mondta hogy várhatóan fél év aktív munka lesz megmenteni a felvételeket. Azokat többek között megtisztítják, digitalizálják és katalogizálják. Fontos tudni, hogy a leletek mintegy 20 százaléka darabokban került elő.

Tímár Krisztián, a Gerillart Egyesület vezetője, a fotók tulajdonosa egy üvegnegatívvalForrás: MTI/Sóki Tamás

A csütörtöki sajtóeseményen elhangzott, hogy a feldolgozott anyagot a www.pecsanno.hu oldalon tervezik bemutatni. Az első 500 felvételt várhatóan fél év múlva teszik közzé, majd folyamatosan, hetente száz képpel bővítik az állományt. A legérdekesebb fotókat a Nick Galériában, kiállításon is bemutatják, illetve fotóalbum formájában is megjelentetik majd.

Két lányt ábrázoló üvegnegatívForrás: MTI/Sóki Tamás

Páva Zsolt polgármester az értékmentés fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy az előkerült anyag felbecsülhetetlen értékű, ugyanis bemutatja az akkori szokásokat, öltözködési kultúrát, hagyományokat, és számos különleges kültéri felvételt is tartalmaz. A polgármester, aki a létrehozandó honlapot a múltkutatás izgalmas eszközének nevezte, azt is elmondta, hogy a pécsi önkormányzat támogatást nyújt az anyag megmentéséhez és konzerválásához.

további tartalmak a rovatból