Ketten visszatérnek a botrányoktól szétzilált Svéd Akadémiához

2019.01.11. 07:37

Korábban lemondtak tagságukról a szexuális zaklatások miatt hitelét vesztett, egyébként az irodalmi Nobel-díjat évenként odaítélő testületben, de most úgy döntöttek, szeretnének részt venni annak megújulásában.

Kjell Espmark irodalomtörténész és Peter Englund történész 2018 áprilisában lépett ki a testületből, de azt mondták, részt vettek a Svéd Akadémia átalakításában, és – ahogy közleményükben fogalmaztak, – „eljutottunk arra a pontra, amikor a megújulást hozó erőfeszítéseket csak az akadémián belül lehet megtenni. Ezért döntöttünk úgy, hogy részt vállalunk a belső munkából.”

A Svéd Akadémia 2018-ban nem ítélte oda az irodalmi Nobel-díjat, mert egy szexuális zaklatási botrány miatt megrendült a közbizalom az intézmény iránt. A tagokat korábban erősen megosztotta, hogy nem sikerült kizárniuk Katarina Frostensont, az akadémia egyik tagját, aki megszegte az összeférhetetlenség szabályait, mivel nem jelentette be, hogy férjével együtt társtulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely korábban az akadémiától kapott pénzügyi forrásokat. Frostensont azóta már felszólította a testület a lemondásra. Frostenson tagadja a vádakat.

Jean-Claude Arnault az egyik, üggyel kapcsolatos meghallgatásánForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Férjét, Jean-Claude Arnault kulturális menedzsert 18 nő vádolta meg szexuális zaklatással és erőszakkal. A közelmúltban egy svéd bíróság kétrendbeli szexuális erőszak miatt

két és félévi börtönre ítélte a férfit egy nő megerőszakolása miatt. A Svéd Akadémia belső vizsgálata feltárta azt is, hogy Arnault 1996-tól hét alkalommal, még a díjazottak bejelentése előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nevét. A férfit megvádolták azzal is, hogy felesége pozícióját kihasználva a Svéd Akadémiával finanszíroztatta saját kulturális vállalkozását, de a korrupciós vádak ügyében kellő bizonyíték híján és elévülés miatt nem emelt vádat az ügyészség.

A közelmúltban a Nobel-alapítvány igazgatója kilátásba helyezte, hogy megvonhatják a testülettől az irodalmi Nobel-díj odaítélésnek a jogát, ha nem tesz további intézkedéseket a szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányban megcsorbult hírnevének helyreállításáért. Az akadémia szabályzatát már megváltoztatták, a tagság státusával kapcsolatos új szabályozást XVI. Károly Gusztáv svéd király is jóváhagyta. A tagok korábban életük végéig maradtak a testületben. Az új szabályzat lehetővé teszi, hogy az akadémia tagjai írásban lemondhassanak és elhagyhassák a testületet. Azokat a tagokat, akik két évig nem vesznek részt az akadémia munkájában, ugyancsak lemondottként kezelik. Mivel Arnault saját hasznára fordította a birtokába jutott információkat a Nobel-díj jelöltjeiről, Frostenson a svéd akadémia új radikális szabályzata szerint felelős a férje cselekedeteiért, mintha ő maga követte volna el azokat.

A NOBEL-BOTRÁNY FŐBB ÁLLOMÁSAI IDŐRENDBEN