Lemondott a Nobel-botrány kirobbantója

literature Horizontal
(FILES) In this file photo taken on November 1, 2016 Swedish author Katarina Frostenson as she recives the Nordic Council Literature Prize at the DR Concert Hall in Copenhagen, Denmark. The Swedish Academy, which awards the Nobel Literature Prize, was plunged into crisis on April 12, 2018 after two of its members, including its head Sara Danius, and Academy member Frostenson, resigned amid a growing crisis over a high-profile man accused of sexual assaults. / AFP PHOTO / Scanpix Denmark AND Scanpix / Olafur Steinar Gestsson / Denmark OUT
Vágólapra másolva!
Vizsgálat állapította meg, hogy a nő több alkalommal is kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nyilvánosságra még nem hozott nevét. Azt sem árulta el, hogy olyan cégnek a tulajdonosa, ami folyamatosan kapott megbízásokat a Svéd Akadémiától, azaz a munkahelyétől. Egyszóval minden kiderült róla, bebizonyították, lemondott, de így is élete végéig jár neki egy komolyabb havi összeg.
Vágólapra másolva!

Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia botránya 2018 áprilisában robbant ki. Először három rendes tagja jelezte, hogy nem kíván részt venni a testület munkájában, aztán lemondott az állandó titkár, Sara Danius. Valamennyien azért döntöttek így, mert az akadémia szerintük nem megfelelően kezelte a testülethez köthető zaklatási ügyet. Nem sokkal április előtt kiderült, hogy a testület egyik régi tagjának, a költő Katarina Frostensonnak férje, a kultúrális menedzsert Jean-Claude Arnault-t

18 nő vádolta meg szexuális erőszakkal.

Továbbá az összeférhetetlenség is felmerült, ugyanis a költőnő nem jelentette be, hogy férjével együtt társtulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely korábban az akadémiától kapott megbízásokat. És hogy teljes legyen a kép, az ellene és Arnault ellen indított testületi vizsgálatok kiderítették, hogy a nő többször kiszivárogtatta férjének a megválasztott Nobel-díjasok nevét. Természetesen a nyilvánosságra hozatal előtt.

Katarina Frostenson költőnő, a botrány egyik központi figurája Forrás: AFP/Olafur Steinar Gestsson

1996-tól összesen hétszer szivárogtatta ki a majdani díjazott nevét. Frostenson távozását pénteken jelentették be. Az akadémia közleménye szerint a költőnő

közös megegyezéssel mondott le

tagságáról az után, hogy megállapodás született arról, az akadémia vizsgálata nyomán felvetődött gyanúsításokat nem terelik jogi útra. A megállapodás szerint a költőnőnek „25 éves értékes munkájáért” az akadémia 12 ezer 875 koronás (körülbelül 400 ezer forintos) havi juttatást biztosít, és hozzájárul az akadémiától bérelt lakása költségeihez is. Az akadémia decemberben felszólította őt, hogy mondjon le önként tisztségéről az intézmény megcsorbult hírnevének helyreállítása érdekében, ha nem teszi, kizárják őt soraikból.

A férj, Jean-Claude Arnault, a másik főszereplő Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A botrány komoly lavinát indított el. Azóta már rengetegen kiléptek, de voltak köztük olyanok is, akik később visszatértek, mert mégis szeretnének szerepet játszani a testület tekintélyének helyreállításában. A botrány egyik főszereplője, a vádakat tagadó Arnault-t decemberben szexuális erőszakért 2 és fél év börtönbüntetésre ítélték.

A testület hírnevét annyira megtépázta az ügy, hogy tavaly nem is hirdettek díjazottat. Az akadémia a megújulás reményében megváltoztatta működési szabályzatát, és új tagokat is felvett. A Svéd Akadémia tagjait az eredeti szabályok szerint élethosszig választják meg. Az új szabályzat révén azonban ezután a tagoknak lehetőségük van a tagságról való lemondásra. A változtatást az akadémia patrónusa, a svéd király is jóváhagyta. A 2018-as irodalmi Nobel-díjat az akadémia korábbi tájékoztatása szerint idén ítélik oda.