Hatalmas siker az Ádámok és Évák gálája

2019.01.23. 14:11

Hatodik alkalommal rendezték meg az Ádámok és Évák diákszínjátszó gáláját a Nemzeti Színházban. Idén a Csongor és Tündé-t játszották a budapesti középiskolások.

Vörösmarty Mihály művét, a Csongor és Tündé-t játszották budapesti középiskolások a Nemzetiben, az idei Ádámok és Évák diákszínjátszó gálán a magyar kultúra napján, kedden. A Nemzeti hatodik alkalommal adott otthont az Ádámok és Évák Ünnepének. 10 fővárosi iskola 178 diákja hónapokon át készült arra, hogy a Nemzeti Színház nagyszínpadán előadhassa a magyar drámairodalom egyik klasszikusának, a Csongor és Tündé-nek egy-egy jelenetét.

A 2019-es Ádámok és Évák résztvevőiForrás: Eöri Szabó Zsolt

A diákokat, tanáraikat és a nézőket köszöntve Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója Kodály Zoltán gondolatát idézte: a kultúra egy örökké épülő templom, és minden generációnak feladata van ebben az építő munkában.

A zsűri elnöke a Nemzeti Színház dramaturgja, Rideg Zsófia volt, aki azt mondta a gáláról, „látva a fiatalok játékát, lelkesedését, belegondolva, hogy egy-egy iskolában tucatnyi fiatal Vörösmarty titokzatos művével foglalatoskodott hónapokon át, szép reményekkel gondolok erre az épülő templomra. Mindannyian, néző és játszók, Csongorok és Tündék vagyunk, akik sok-sok fájdalmas és örömteli szerepet játszunk életünk során. Azok, akik Vörösmarty drámáját nem csupán olvasták, hanem el is játszották, még mélyebben tudják mit is jelent ez.”

A 2019-es Ádámok és Évák a Nemzeti SzínházbanForrás: Eöri Szabó Zsolt

Rideg Zsófia azt is elmondta, reméli, hogy ez a mű számos választ ad majd az életben felmerülő kérdésekre azoknak, akik részt vettek az előadásban. Mert – ahogy fogalmazott – nemcsak ők dolgoztak Vörösmarty szövegén, hanem a szöveg is dolgozik majd a játszókban, és segíti őket a Tündérországba vezető bolyongásuk, vagyis életük során.