Pély Barna olyan lemezt csinált, amilyet előtte soha

2019.01.25. 10:18

Pély Barna kiadta első, kizárólag új dalokat tartalmazó szólólemezét Blue Heart címmel.

Pély Barna az elmúlt években Magyarországon kívül jó néhány országban (Ausztria, Németország, Belgium, Luxemburg, Hollandia, Olaszország, Norvégia, Dánia, Svédország, Svájc, Spanyolország, Szlovénia, Szlovákia, Románia, Lengyelország, Indonézia, Kazahsztán, Üzbegisztán) koncertezett. Fellépett többek közt az oslói, az antwerpeni, az innsbrucki és a jakartai Hard Rock Caféban, és több jazz fesztiválon is járt. 

Pély BarnaForrás: Origo

Eddigi karrierjében volt 17 év United, aztán 6 év B The First, de volt zsűritag, később pedig szakmai tanácsadó a Megasztárban, aztán 2007 óta a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének jazz-ének szakvezetője. Most pedig új színt jelent szakmai pályafutásában a Blue Heart című albuma, mivel ez az első olyan szólólemeze, ami kizárólag új dalokat tartalmaz. A lemezhez a külföldi és a magyarországi turnéin begyűjtött élményei adtak inspirációt. És arról, hogy miért szólóban készült az anyag, azt mondta korábban: „úgy érzem, hogy szólóban azokat az utakat tudom bejárni, amiket zenekarral nem. Gyerekkorom óta zenekarokban zenéltem, így nem volt lehetőségem megtapasztalni például, hogy milyen amikor egyedül kell eldöntenem valamit. Úgy éreztem, ki kell próbálnom, hogy mire vagyok képes egyedül a színpadon. Nyilván a most megjelenő lemeznél segítettek többen a stúdióban.”

Az albumon szereplő, Az első tánc és a Tengernél című számok már videóklipet kis kaptak. „Az Első tánc az első dal a lemezről, ami egy tőlem új hangzást képvisel, és a magyar nyelvű dalokat jellemzi a megjelenő lemezen. Többször dolgoztam elektronikus zenészekkel, és ezért kipróbáltam, hogy milyen is az akusztikus és elektronikus zene elemeinek keveredése a dalaimban. A Tengernél megszületése már ezen a vonalon haladt, bár ezt is egyszál akusztikus gitáron írtam meg. A szövegbe beleírtam azokat a helyeket, ahol jártam, és a művészi szabadság mentén pár olyat is, ahol nem, és így egy jópofa nyaralós-utazós dal született. Mindemellett kialakult egy közös munka Felcser Mátéval (Punnany Massif - a szerk.), és meg is testesült a Rózsaszín fekete című dalban. Már jó pár éve ismerem, teljesen véletlenül egymás közelében is lakunk, és régóta terveztünk valamit közösen. Az új nagylemez remek alkalmat biztosított arra, hogy ezt végre kipróbáljuk.”

Az album fizikai formátumban 2019 január 9. óta kapható a MOL-kutakon, és a héten már a Spotifyon is elérhető

további tartalmak a rovatból