Honlap indult a magyar néptánc külföldi népszerűsítésére

2019.01.25. 19:26

I Dance Hungary néven angol nyelvű honlap indult a táncházmozgalom külföldi erősítése érdekében, hogy a magyarul nem beszélő közösségek szorosabban tudjanak kapcsolódni a magyar kultúrához.

Angol nyelvű honlapot indítottak a táncházmozgalom külföldi erősítése érdekében. A cél egyértelműen az, hogy a magyarul nem beszélő közösségek szorosabban tudjanak kapcsolódni a magyar kultúrához. A honlap péntek délelőtt indult, és az ötletgazdák, szervezők abban az időben sajtótájékoztatót is tartottak a Fonó Budai Zeneházban. Rosonczy-Kovács Mihály hegedűs, a Hungarian FolkEmbassy vezetője, a honlap ötletgazdája azt mondta, „a magyar népzene és a néptánc olyan csodák, amelyekkel külföldön is meg tudják érteni kultúránkat. A most indult angol nyelvű online platform segítségével a külföldön élő magyar gyökerű vagy csak érdeklődő emberek egyaránt eszközt kapnak a kezükbe, hogy kedvet kapjanak a kultúránkhoz.”

A projektet megvalósító, 2011 óta működő Magyarország Barátai Alapítvány ügyvezetője, Karlócai Orsolya pedgi azt mondta, hogy céljuk hidat képezni a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarsága között, illetve Magyarország képének formálása a világban. Hozzátette: a honlapon olvashatók a Hungary Today angol nyelvű online lap kulturális tematikájú cikkei is. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 21. századra a táncházmozgalom a magyar diaszpóra egyik legfontosabb megtartóerejét adja, általa olyanok is elkezdenek a magyar kultúra iránt érdeklődni, akiknek semmilyen más kötődésük nincs Magyarországhoz. Az I Dance Hungary program legfontosabb pillére az angol nyelvű tánckurzus-videósorozat, amelynek segítségével bárki elkezdheti elsajátítani a magyar néptáncokat kiváló magyar táncosok tolmácsolásában, ismert népzenészek kísérete mellett. A felvételeket három kamerával rögzítették, külön a felsőtest, a lábak és a teljes test mozgására koncentrálva. Az énekes részben Kubinyi Júlia előadásában hallhatóak a népdalok, angol fordításban és karaoke lehetőséggel is. A kurzusokat énekoktató és háttérismereti kisfilmek egészítik ki a tanult táncok tájegységeiről. Az I Dance Hungary táncszakmai és társ művészeti vezetője Kovács Norbert Cimbi, a táncokat Szabó Szilárd Sziszi és Szabó Rubinka tanította be. Kovács Norbert Cimbi a sajtótájékoztatón azt mondta, az idegen kultúrából érkezőknek is használható tartalmakkal akarják feltölteni a honlapot, hogy kedvet csináljanak a táncház jelentette közösségi élményhez.

I Dance Hungary honlap nyitóbannere az induláskorForrás: Idancehungary.hu

A sajtótájékoztatón ott volt a Rákóczi Szövetség Diaszpóra Program koordinátora is, az uruguayi Alejandra Brum is, aki elmondta, hogy dédszülei száz évvel ezelőtt vándoroltak ki Magyarországról Dél-Amerikába, szülei már egyáltalán nem beszéltek magyarul. Ahogy ő sem, de nyolcévesen édesanyja elvitte néptáncolni a montevideói magyar közösségbe. Azt mondta, „beleszerettem a magyar kultúrába. A diaszpóra összetartásában óriási szerepet játszik a néptánc, mert bár nem mindenki beszél magyarul, a kultúrához így kötődve mindenki büszke a magyarságára. Megtanultam magyarul, aztán 18 évesen egy ösztöndíjjal Magyarországra kerültem, és ma már magyarnak érzem magam. Fontos, hogy a felmenőinktől kapott tánctudást továbbadjuk a következő generációnak.” 

Az I Dance Hungary honlapindító táncháza szombaton 20 órakor kezdődik a Fonó Budai Zeneházban, amely a program partnere.

további tartalmak a rovatból