Különleges kiállítás nyílt a magyar vidékről

2019.01.27. 19:19

Az egyik legismertebb kortárs magyar képzőművésznek nyílt kiállítása a Kieselbach Galériában. 

Nálunk, vidéken címmel nyílt kiállítása napjaink egyik legismertebb magyar kortárs képzőművészének. Bukta Imre festőművész a kiállítása mellé azonos címmel könyvet is megjelentetett. A címre magyarázatot ad, hogy Bukta Imre Budapesttől körülbelül 130 kilométerre, a Heves megyei Mezőszemerén él születése óta. Nyelvezete a festményektől a legkorszerűbb technikákig terjed, és úgy tekint Mezőszemerére, mint egy vizuális univerzumra, amelynek kifogyhatatlan motívumait úgy jeleníti meg, hogy a világ legrangosabb kiállítótermeiben is értik.

Bukta Imre Önarckép (1973-2012)Forrás: Origo

A Nálunk, vidéken egy retrospektív kiállítás az utóbbi idők legátfogóbb Bukta-tárlata, ami teljes képet ad Bukta Imre primer környezetére és emlékeire épülő, egyszerre karakteres, mégis melankolikusan lírai világról. A Kieselbach Galéria termeiben és a vele egy időben megjelenő könyvben korai műveket ugyanúgy lehet látni, mint újakat. A tárlat csütörtökön nyílt, és három héten át lesz látogatható. 

Bukta Imre Falu közepe (2017)Forrás: Origo

Bukta Imre Mezőszemerén született 1952-ben, ma már a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőszakos mestere. Az elmúlt negyven évben számtalan díjjal jutalmazták már művészetét. 1980-ban, 1988-ban és 1999-ben, összesen háromszor képviselte Magyarországot a Velencei Képzőművészeti Biennálén. Munkácsy-díjas és a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, 2009 óta Palládium díjas, 2010-ben a Heves Megyei Prima Díjat, 2016-ban pedig a Prima díjat kapta meg. Civilben helyi társadalmi szerepvállalásával küzd faluja és a kistérség fejlődéséért, 2001 óta nyaranként művésztelepet is működtet itt.

további tartalmak a rovatból