Lopással vádolnak egy német férfit, aki kiszedte a kukából Gerhard Richter, a világ egyik legkeresettebb élő képzőművésze eldobott rajzait.

Lopással vádolnak egy 49 éves férfit, aki a híres német festő, Gerhard Richter háza előtti papírhulladék-tárolóból kiemelte a művész négy kidobott vázlatát. A bírósági tárgyalás időpontját eredetileg szerdára tűzték ki, de a 86 éves festő megbetegedése miatt későbbre halasztották.

Gerhard Richter egyik alkotása előtt 2018-banForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Settnik

A bíróságnak arról kell döntenie, hogy bűncselekményt követett-e el a vádlott, amikor kihalászta a vázlatokat a művész kölni otthona előtt lévő tárolóból. Vagyis magántulajdonnak tekintendő-e a ház elé kitett szemét. A férfi pénzt akart csinálni a vázlatokból, ezért fel is vette a kapcsolatot egy aukciósházzal. Egyébként a befejezetlen művek értékét 60 ezer euróra becsülik, ami nagyjából 20 millió forintnak felel meg. A bíróság szóvivője szerint a festő meg akarta semmisíteni a vázlatokat, nem akarta, hogy azok forgalomba kerüljenek. Azt azért tudni kell, hogy Gerhard Richter többek között arról is híres, hogy kidobja vagy megsemmisíti művei egy részét, köztük akár nagyméretű festményeket. Richter a legdrágábban eladható kortárs képzőművészek közé tartozik.