Megnyitották az első kiállítást a lerombolt moszuli múzeumban

2019.01.30. 11:09

Megnyitották kedden az első kiállítást az észak-iraki Moszul múzeumában, Irak második legnagyobb múzeumegyüttesében, amelynek történelmi kincseit az Iszlám Állam terrorszervezet módszeresen pusztította.

Kedden megnyílt az első kiállítás az észak-iraki Moszul múzeumában, Irak második legnagyobb múzeumegyüttesében, amelynek történelmi kincseit az Iszlám Állam terrorszervezet módszeresen pusztította. A múzeum épületét még nem nyitották meg teljesen, a nagy tömegben érkezett látogatók azonban első ízben tekinthették meg kortárs képzőművészek képeit, illetve a gyűjtemény más részéből származó műkincseket.

A királyi fogadótermet, a város legrégebbi hivatalos épületét teljesen felújították, és most első ízben nyílik meg benne kiállítás. Az okkerszínű kőből épült múzeumi épület biztonsági okokból egyelőre zárva marad. Meg kell védeni azt, ami a harcok nyomait viselő épület belsejében megmaradt. A homlokzatról márványlapok hiányoznak, az ablakokon golyó ütötte lyukak láthatóak. A felbecsülhetetlen értékű műkincseket őrző épületben a dzsihadisták kalapáccsal és légkalapáccsal rongálták meg az ókori szobrokat. A legtöbb ilyen akciójuk még 2015-ben volt, és ezeket legtöbbször kaverával rögzítették. Teljesen elpusztítottak két emberarcú, kétméteres, több mint négy tonnás asszíriai szárnyas bikaszobrot, valamint egy hasonló méretű oroszlánt. A műkincsek pótlására a múzeum új technológiákat, így 3D-s nyomtatást is igénybe vesz majd. A Franciaország és az Egyesült Arab Emírségek által létrehozott alapítvány, az ALIPH már 480 ezer dollárt (133 millió forint) utalt át a moszuli múzeum restaurálásának kezdeti munkálataira.

2014-ben az Iszlám Állam iraki és szíriai területen kikiáltotta kalifátusát, és tömegesen pusztított el műkincseket, rongált meg antik helyszíneket, Nimródot, az i.e. 13. században alapított asszír birodalom gyöngyszemét bulldózerekkel, ásóval és robbanószerekkel rombolták le. Az Iszlám Állam elrabolt és a feketekereskedelemben értékesített műkincsekből finanszírozta a tevékenységeit.

további tartalmak a rovatból