Megvannak a Gramofon-díj jelöltjei

2019.01.30. 16:33

Tizennyolcadik alkalommal díjazzák a Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket. A Gramofon-díjra jelöltek listáján 5 kategóriában 20 kiadó 46 anyaga szerepel.

Február 18-án, tizennyolcadik alkalommal adják át a Gramofon-díjakat a Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezek szerzőinek. A jelöltek közé 5 kategóriában 20 kiadó 46 albuma került. A negyedévente megjelenő Gramofon folyóirat 1996 óta működik, és a tanulmányokon és interjúkon túl központi helyet foglalnak el benne a lemezkritikák is.  Évente több, mint 250 klasszikus, jazz, nép- és világzenei kiadvány (CD-k és DVD-k) bírálata jelenik meg a lapban, a lemezeket a Gramofon kritikusi köre a szöveges értékelés mellett egytől ötig terjedő skálán pontozza is. A legjobbnak ítélt lemezek közül kerülnek ki a jelöltek, majd később a győztesek.

Az előző évekhez hasonlóan idén is 5 különböző kategóriában érkeztek jelölések:

  • magyar klasszikus zene,
  • külföldi klasszikus zene,
  • magyar jazz,
  • külföldi jazz és
  • DVD.

A magyar klasszikus zenei lemezek jelöltjei között szerepel a világszerte egyre nagyobb hírnévnek örvendő Várjon Dénes (De le nuit) és Várdai István (Dancing Cello) is. A külföldi klasszikus zenében az énekesek viszik a prímet: Mark Padmore Winterriese-lemeze vagy a Julia Lezsnyeva és Franco Fagioli szólójával felvett Vivaldi Gloriá-ja mellett a száz éve született Leonard Bernstein szimfóniáit tartalmazó lemez is versenyben van.

Magyar művész kapja a frissen alapított nemzetközi díjat

Várjon Dénes zongoraművész és a Budapesti Fesztiválzenekar is ott vannak a friss, de máris nagy presztízsű OPUS Klassik német zenei díj most kihirdetett nyertesei között. A hét elején kihirdették az egykori ECHO Klassik helyébe lépő, máris nagy presztízsű OPUS Klassik német zenei díj nyerteseit, akik között megtalálható Várjon Dénes és a Budapesti Fesztiválzenekar is.

A magyar jazzlemezek között három Bartók ihletésű album szerepel a jelöltek listáján: a Modern Art Orchestra, a Párniczky Quartet és a Sárik Péter Trio egyaránt foglalkoztak Bartók életművével. A fiatalok közül 2018-ban Karosi Júlia, Barabás Lőrinc és Tálas Áron is új, kiváló minősítést nyert lemezzel jelentkezett. Külföldi jazzben a listán található Brad Mehldau két lemeze, Kenny Barron, Charles Lloyd, valamint Chick Corea egy-egy albuma. A DVD-k között az operafelvételek mellett idén a jelöltek közé került Schönberg Gurre-dalainak színpadra alkalmazott változata is. Ezúttal jazztémájú DVD szintén esélyes a díjra: a Chasing Trane című, John Coltrane életét bemutató dokumentumfilmet is kiválóra értékelték a Gramofon kritikusai.

A díjakat február 18-án, hétfőn este a Várkert Bazárban, a Nemzeti Filharmonikusok Gin+Tonic bérletének első koncertjén adják át. Ezen az esten fiatal magyar zeneszerzők (Horváth Balázs, Solti Árpád, Gryllus Samu és Varga Judit) műveire Szakcsi Lakatos Béla improvizál. A Gramofon-díj jelöltjeinek teljes listáját a folyóirat honlapján lehet tovább böngészni.

további tartalmak a rovatból