A népfelkelés 30. évfordulójára felépülhet a Makovecz tervezte központ

2019.01.31. 14:32

A Ceausescu-diktatúra megdöntését eredményező temesvári népfelkelés 30. évfordulójára felépülhet Temesváron a Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ. 

Az Erdélyi Napló e heti számában egy nagyobb írás foglalkozik a temesvári felkelés 30. évfordulójával, azon belül is azzal, hogy felépülhet a Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ. A lapban részletesen felidézték a 20 éve elkezdődött építkezés viszontagságos történetét, és bemutatták a jelenlegi kilátásokat. Az összeállításból kiderül, hogy az építkezés azt követően vett lendületet, hogy az Orbán-kormány 2016-ban és 2017-ben 1,4 milliárd forint támogatást nyújtott a központ befejezéséhez. A templom és a központhoz tartozó egyes épületek alapját 2000-ben szintén magyar állami támogatással építették meg, de az azt követő években a gyülekezetnek csak nagyon lassú ütemben sikerült haladnia az építkezéssel. Ennek forrásait adományokból és EU-s pályázatokból próbálták előteremteni.

Gazda István, a templomépítő református gyülekezet lelkésze azt nyilatkozta, hogy a központot nem csupán a temesvár-gyárvárosi gyülekezet számára építik, hanem a bánsági magyar közösség kulturális központjának, egyféle multifunkcionális magyar háznak szánják. Ugyanakkor minden olyan rendezvényt és szolgáltatást felkínálnak a temesváriak számára, amellyel önfenntartóvá tehető a központ. Azt tervezik, hogy az épületegyüttest bekapcsolják Temesvár kulturális körforgásába. A koncertterem és a templomi orgona, valamint az egyedi szépségű épület megkerülhetetlen lesz a város életében. Ezt az a körülmény is segítheti, hogy 2021-ben Temesvár lesz Európa kulturális fővárosa.

Az 5000 négyzetméteres hasznos felületű épületegyüttes a templom épülete mellett közösségi tereket, rendezvénytermet, hangversenytermet, konferenciaépületet, kiállítótereket, magyar vendéglőt és vendégszobákat is magába foglal. Utóbbiakban 45 embert tudnak elszállásolni. Az építkezést felügyelő Boros József mérnök a lapnak azt mondta, az energiahatékonyság fontos szempont volt az építkezésnél. Hőszivattyús rendszerrel segítik majd az épületek kifűtését. Az Új Ezredév Református Központ felépítését Tőkés László egykori temesvári lelkész kezdeményezte, akinek a harminc évvel ezelőtti ellenállása 1989 decemberében Temesváron szolidaritási hullámot és népfelkelést idézett elő, ami után egy héttel megbukott a Ceausescu-diktatúra.

további tartalmak a rovatból