Idén a Bach Mindenkinek Fesztivál is rákapcsolódik a Szentendrei Tavaszi Fesztiválra, aminek programját a héten ismertették. 

Idén március 8. és 31. között rendezik a Szentendrei Tavaszi Fesztivált, amihez ezúttal kapcsolódik a Bach Mindenkinek Fesztivál is. A szentendrei fesztiválon idén is számos műfaj jelenik meg, lesznek színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, táncbemutatók, irodalmi és képzőművészeti programok is. Az idei fesztivál arcai a Diótörő Balettiskola növendékei és tanárai.

A nyitónapon, március 8-án Valami csaj(ok) című előadást nézheti meg a közönség a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében. A szerepeket Pokorny Lia és Őze Áron játsszák. Szintén a nyitónapon lesz koncertje a Qualitons zenekarnak, ők a Dunaparti Művelődési Házban játszanak. A fesztiválon fellép a L'art pour l'art Társulat is, akik a Mintha elvágták vol című előadásukat március 14-én a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében adják elő. Kollár-Klemencz László március 14-én Ott van a nyelved hegyén... című zenés irodalmi estjével áll színpadra. 

A fesztivál sajtótájékoztatója: Hegedűs D. Géza színművész, Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója, Gyürk Dorottya, a város kulturális alpolgármestere és Fitos Dezső, a Szentendre Táncegyüttes rendező-koreográfusaForrás: Origo

Március 9-én a Városháza dísztermében lesz Bartha Mátyás és Elina Viluma koncertje. Az ének és zongora jazz-duó fellépését improvizációs elemek kísérik. A zenei kínálatot színesíti rajtuk kívül az orosz N.O.M., a Tudósok és a szentendrei kötődésű Blue Tips koncertje március 16-án. Ugyanazon a napon lesz Karosi Bálint nemzetközileg is elismert orgonaművész, zeneszerző, karmester, a New York-i Szent Péter-templom zenei vezetője koncertje a Református Gimnázium kápolnájában. A fesztiválon több táncest premierje is lesz. Március 22-én a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében tartja új bemutatóját a Kortárs & Balett Tánccsoport Szentendre és a Diótörő Balettiskola. Március 30-án pedig a Szentendre Táncegyüttes mutatja be A falu című új előadását. A Parlando Színház Kulturális Egyesület március 31-én a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Színháztermében mutatja be Presser Gábor és Sztevanovity Dusán híres zenés előadását, A padlás-t. 

A 2019-es Szentendrei Tavaszi Fesztivál prospektusaForrás: Origo

Tavaszi megújulás címmel képzőművészeti programok is lesznek szép számmal a fesztiválon. A MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.) új kiállítóhelye, a megújult Műhely Galéria a fesztivál ideje alatt nyílik meg. A Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában pedig közös élményfestésen, gyermekprogramokon és műterem-látogatásokon vehetnek részt az érdeklődők.

Bach Mindenkinek

A Szentendrei Tavaszi Fesztivál kiemelt programja lesz idén a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelyet március 18-tól 24-ig rendeznek meg. A fesztivál minden koncertje ingyenes. 2019-ben ötödik alkalommal ünnepelik a fesztivállal Johann Sebastian Bach születésnapját. A közönség ilyenkor aluljárókban, tereken, templomokban, hangversenytermekben hallhatja a barokk mester szólamait. A fesztivál nem titkolt célja, ahogy a nevéből is sejthető, hogy a klasszikus zene valóban mindenkihez eljusson. A fesztivál zárókoncertjén Hegedűs D. Géza színművész előadásában hangznak majd el Bach-hal kapcsolatos Pilinszky-versek.