A Petőfi Irodalmi Múzeum Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállításán láthatóak lesznek azok az elveszettnek hitt filmfelvételek, amiket a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívuma publikált a gyászszertartás századik évfordulóján.

Az 1919-es filmrészleten látható, ahogy Budapest búcsúztatja Ady Endrét.A PIM-ben látható A föltámadás szomorúsága című emlékkiállításon is felhasználtak filmrészletet az 1919-es tudósításból, de a kedden közzétett felvétel hosszabb és jobb minőségű, ezért ez is bekerült a tárlat anyagába - mondta Hegyi Katalin irodalmi muzeológus az M1 aktuális csatornán pénteken.

Sosem látott képsorok Ady Endre temetésérőlForrás: Filmalap - Filmarchívum

A műsorban a 100 évvel ezelőtti nemzeti gyászszertartás kapcsán felidézték, hogy a gyász miatt a középiskolákban tanítási szünetet rendeltek el, így több osztálynyi diák is részt vehetett az eseményen.

Ady Endre 1908-banForrás: Székely Aladár/Wikipedia

Az Operaház énekkarának gyászdalait és a református lelkészi búcsúztatót követően Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Kunfi Zsigmond és Jászi Oszkár mondott beszédet, majd ezt követően a holttestet és a koszorúk tömegét szállító gyászhintó ezrek kíséretében indult el a Kerepesi temető felé.Hegyi Katalin a nemzeti gyászszertartáson részt vevő tömegről azt mondta: az akkori zűrzavaros történelmi szituációban, a demokratikus forradalom zászlajára tűzte Ady Endrét, ennek is köszönhetően tudta mindenki, hogy kicsoda ő. A muzeológus szerint Ady halála a változással esett egybe, így maga a temetése is egy forradalmi eseménysornak a része lett.

A filmen látható Schöpflin Aladár, Csinszka, mellette áll a Nemzeti Múzeum akkori igazgatója, valamint Török Károly festőművész, de a felvételeken szerepel Babits és Hatvany Lajos is. Az Arany János-szobor környékén lévő társaságban pedig ott van a 16 éves Illyés Gyula.

Hegyi Katalin elmondta azt is, hogy a PIM kiállításán látható egy filmrészlet Ady Endre síremlékének felavatásáról is. Csorba Géza szobrát 1931-ben avatták fel, az erről szóló tudósítást 2018-ban hívták elő a múzeum médiatárának tekercseiből. A híradófelvétel érdekessége, hogy József Attila is látható a megemlékezésen.