Ingyenes előadásokkal készül a Nemzeti Színház

2019.02.19. 15:01

Ingyenes előadásokat hirdet a Nemzeti Színház olyan, hátrányos helyzetű felnőttek számára, akik nemigen juthatnak el színházba. A diákok és pedagógusaik körében már sikerrel fut a színház két éve elindított, hasonló programja, amivel már több mint 100 ezer diák nézhetett meg előadást a Nemzetiben teljesen ingyen.

A Nemzeti Színház két évvel ezelőtt meghirdette a #nemzetiadiakokert programot, amelynek lényege, hogy belépődíj nélkül, teljesen ingyen játssza diákok és pedagógusaik számára a színház négy előadását (János vitéz, Csongor és Tünde, Fekete ég – A fehér felhő, Tóth Ilonka). A program keretében az elmúlt években már több mint 100 ezer diák jutott el a Nemzeti előadásaira.

A #anemzetimindenkie program első ingyenes előadása előtt Vidnyánszky Attila főigazgató beszél a közönséggelForrás: Eöri Szabó Zsolt

A színház vendégül látott nagycsaládosokat, nehéz sorsú gyerekeket, távoli településekről és a határon túlról érkező iskolai csoportokat. Most pedig, a #nemzetiadiakokert sikerei miatt létrehozták az #anemzetimindenkie programot. Ennek lényege, hogy belépődíj nélküli előadásokat hirdetnek azon felnőttek számára, akiket élethelyzetük megakadályoz abban, hogy színházlátogatók legyenek.

Az első #anemzetimindenkie előadás 2019. február 18-án a Vitéz lélek volt. A Tamási Áron művéből készült produkció bemutatója 2013-ban volt, mely Vidnyánszky Attila első rendezése a Nemzeti főigazgatójaként, és a premier óta több mint 150-szer tűzték műsorra a színházban.  Az első ingyenes előadás megvalósításában együttműködő partnerek voltak: a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A szeretetszolgálat közreműködésével 400 hátrányos helyzetű, idős, beteg, otthontalan és mozgáskorlátozott ember érkezett az előadásra, akiknek a színház nem lehet a mindennapjaik része, és többen közülük most először jártak Budapesten.

A #anemzetimindenkie program első ingyenes előadása a Vitéz lélek voltForrás: Eöri Szabó Zsolt

Vidnyánszky Attila főigazgató azt mondta, „a Dél-Pesti Centrumkórházból 155 főt, ápolókat, a kórház udvari munkásait, valamint a biztonsági szolgálat munkatársait, a Somogyi László Szociális Gondozói Szolgálattól 39 fő szociális munkást láttunk vendégül. A résztvevők között akadt olyan, aki először járt színházban. A Nemzeti Színház ma a nemzet színházaként határozza meg önmagát. Azt szeretnénk, ha a színházba járás nem csupán egyesek kiváltsága lenne, hanem mindenki számára lehetőség. Ezért a mai Vitéz lélek különleges alkalom számunkra – ünnep. Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat Tamási Áron darabjára.”

A következő ingyenes előadást március 19-én tartják azok számára, akik nem juthatnak el színházba. Tamási Áron Vitéz lélek című előadására várják szervezetek jelentkezéseit az  agnes.szabo@nemzetiszinhaz.hu e-mail címen.

további tartalmak a rovatból