Gyerekkorának színhelyén emlékeztek Munkácsy Mihályra

2019.02.20. 14:17

Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulójára emlékeztek szerdán Békéscsabán, ahol Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentette, hogy a festő nevét viselő múzeum működését 102,5 millió forinttal, az évfordulós rendezvénysorozatot pedig további 29 millióval támogatják az idén.

102 és fél millió forinttal támogatja a kormány a Munkácsy Mihály nevét viselő, békéscsabai múzeumot, a festő születésének 175. évfordulójára tervezett rendezvénysorozatot pedig 29 millió forinttal. Ezt Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerdán jelentette be Békéscsabán.

A békéscsabai Munkácsy Múzeum 2018 októberében, amikor átadták a múzeum mintegy 200 négyzetméteres új kiállító- és közösségi terétForrás: MTI/Lehoczky Péter

Beszédében azt is felidézte, hogy a Munkácson 175 éve született festőművész gyermekkorát Békéscsabán töltötte nagybátyjánál, Reök Istvánnál, aki a fiatal Munkácsyt „a céhkönyvek bizonysága szerint 1855. január 6-án Lang György békéscsabai asztaloshoz adta inasnak. itt ismerkedett meg a kétkezi munka nehézségeivel és rejtelmeivel, és talán – ezt nem tudjuk, csak sejthetjük – a kéz isteni adományával”.

A Munkácsy-trilógia: a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota a debreceni Déri Múzeumban. A Golgotát a kormány januárban vásárolta meg Pákh Imre műgyűjtőtőlForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mielőtt megkoszorúzta a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében a művész mellszobrát, az államtitkár azt mondta, hogy „a most koszorúkkal ellátott szobor nemcsak az emlékezés többszörös momentuma, de a példáé is. Akarattal, tehetséggel és elszántsággal bárki elérhet odáig, ha adottságai és körülményei lehetővé teszik, ahová a hajdani kis asztalosinas elért. A hírnévig, az elismerésig és az elismertségig.” Fekete Péter azt is elmondta, hogy a békéscsabai múzeum állandó tárlatán a Munkácsy-életmű rendkívül fontos és jelentős alkotásai is megtalálhatók, az emlékszoba pedig megidézhetővé teszi a festő mindennapi életét is.

Munkácsy Mihály arcképeForrás: Wikimedia commons

Andó György, a múzeum igazgatója az évforduló-programokról szólva elmondta, hogy már elkészült egy virtuális kiállítás, amelynek keretében három dimenzióban mutatják be Munkácsy életének történetét. A kiállítást a megye több városába is el szeretnék vinni. A rendezvénysorozat részeként mutatják be azt a Munkácsy Mihály által készített grafikát is, amelyet a közelmúltban egy aukción vásárolt meg a múzeum. Az évfordulóra készült el a múzeum legújabb, Beszéljünk újra Munkácsy Mihályról című kiadványa is, amelyben több tanulmány is felidézi a festőművész életútját. A múzeum új állandó kiállítást is tervez, aminek keretében központi helyre, a Múzsák termébe költözik a Munkácsy-relikviákat bemutató tárlat, de fontolgatják egy Munkácsyról szóló film elkészítését is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK