Komoly elismerést kapott Vác városa

2019.02.22. 15:38

Vác Város Levéltárának ítélte oda a 2018-as Év Levéltára díjat a Magyar Levéltárosok Egyesülete, az elismerést pénteken adták át a váci Madách Imre Művelődési Központban.

A 2018-as Év Levéltára díjat Vác Város Levéltárát választotta a Magyar Levéltárosok Egyesülete Vác Város Levéltárát. Az elismerést pénteken adták át a váci Madách Imre Művelődési Központban. Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta, hogy a levéltárak adják az ország és a nemzet memóriáját, ezért fontos, hogy minél jobban működjenek ezek az intézmények. Rámutatott, az is cél, hogy az emberek tudják, milyen munka folyik a levéltárakban.

15 éve alapították Vác Város LevéltárátForrás: MTI/Kovács Tamás

A díjat 2012-ben alapította a Magyar Levéltárosok Egyesülete azzal a céllal, hogy a kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató levéltárak munkáját elismerje. A díjat 2012-ben Budapest Főváros Levéltára nyerte el, majd Kalocsa után Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Veszprém és Jász-Nagykun-Szolnok megye levéltára vehette át az elismerést.

Fekete Péter azt is mondta, hogy a levéltárak a nemzeti kincseinket őrzik, a legfontosabb kapaszkodóinkat a múltunk és azon keresztül a jelenünk és a jövőnk felé. Elmondta, hogy a most átadott díj fókuszában a szolgáltató levéltár koncepciója és az intézmény közönségkapcsolatai állnak.

Horváth Ferenc, a levéltár igazgatójaForrás: MTI/Kovács Tamás

Fördős Attila, Vác polgármestere azt mondta, hogy a város 15 évvel ezelőtt alapította a levéltárat, mert úgy gondolták, a városnak szükséges fenntartania egy saját intézményt, noha nem lenne kötelező feladata az önkormányzatnak. Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke pedig arról beszélt, hogy 2018 végén átalakították az Év Levéltára díj pályázati rendszerét. Jelenleg páros években egy kisebb levéltárat, páratlan években pedig egy nagyobb levéltárat díjaznak. Az elismerésre az intézmények a tervezett rendezvények programtervével pályázhatnak. Kenyeres István elmondta, hogy a 2018-as évben öt pályázat érkezett, ezek közül választották ki a váci levéltárat.

A díjazott intézmény a díjjal együtt egy keretösszeget kap, amely egyrészt a díjátadó és egyben a díjazott levéltár szakmai munkáját innovatív módon bemutató rendezvényre, másrészt egyéb pedagógiai és közművelődési programokra fordítható. A pályázatokat a Magyar Levéltárosok Egyesülete elnöksége által felkért szakmai zsűri bírálja el.

további tartalmak a rovatból