Meghalt Peter Tork, a The Monkees alapítója

2019.02.22. 10:07

77 éves korában, csütörtökön meghalt a világhírű The Monkees együttes billentyűse és basszusgitárosa, Peter Tork. 

Csütörtökön meghalt a világhírű The Monkees együttes egyik alapítója, a billentyűs és basszusgitáros Peter Tork. 77 éves volt, és a család a zenész hivatalos Facebook-oldalán adott ki egy terjedelmesebb közleményt.

Peter Tork 2012-benForrás: AFP/Getty Images/Noel Vasquez

Torknál több mint 10 éve diagnosztizálták a rák egy nagyon ritka formáját, és végül a betegség vitte el. A The Monkeest 1965-ben alapították, és az első években

nem is működött igazi zenekarként, hanem önálló tévésorozatuk volt a srácoknak, amiben szerepeltek, és amihez a zenét is ők írták. A sorozat címe is a The Monkees volt, és három éven át futott komoly sikerrel, végül 1968-ban állt le. 

Viszont a tévés karrier vége egyértelműen az átlagos zenei karrier kezdetét is jelentette. Egyre több albumot csináltak a következő néhány évben, koncertturnéik is voltak, egyszóval úgy működtek, mint egy rendes zenekar. A sikersorozat mégsem tartott sokáig, az együttes végül 1971-ben feloszlott, de Tork már hamarabb, 1968-ban kilépett. Dolgozott pincérként és tanítóként is. Aztán az együttes a '80-as években újra összeállt, és ilyen-olyan megoldásokkal a mai napig zenéltek. 

Legutóbbi lemezük 2018-ban jelent meg Christmas Party címmel, előtte pedig 2016-ban is kijött egy album, a Good Times!. Az eredeti, négyes felállásból már csak ketten élnek, ugyanis a frontember, a brit Davy Jones 2012-ben meghalt. Az I'm a Believer-ben Micky Dolenz énekelt. A zenekarnak 7 száma került a Billboard Top 10-es listájára, közülük három, az I'm a Believer, a Daydream Believer és a Last Train to Clarksville az első helyig jutottak.

további tartalmak a rovatból