Végleg lemondott az akadémia vezetője a szexuális botrány miatt

Sara Danius
Stockholm, 2018. április 12. Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjról döntő Svéd Akadémia állandó titkára nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Svéd Akadémia tagjaival folytatott megbeszélést követően Stockholmban 2018. április 12-én. Danius bejelentette, hogy három svéd író, Peter Englund, Klas Ostergren és Kjell Espmark nem vesz részt többé az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület munkájában, tiltakozásul az akadémián belüli molesztálási botrány kezelési módja miatt. Az akadémia egyik tagjának, Katarina Frostensonnak az egész testülettel közeli kapcsolatot ápoló férjét 18 nő vádolta meg szexuális zaklatással és visszaéléssel még 2017 novemberében. (MTI/EPA/Jonas Ekstromer)
Vágólapra másolva!
Lemondott akadémiai tagságáról az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia volt vezetője, Sara Danius, aki számos kritikát kapott a testületet tavaly megrázó szexuális zaklatási botrány kezelése miatt.
Vágólapra másolva!

Akadémiai tagságáról is lemondott a Svéd Akadémia legutóbbi vezetője, Sara Danius, aki az első nő volt az 1786-ban alapított Svéd Akadémia élén. 2015-től irányította a testület munkáját egészen tavaly áprilisig, amikor lemondott állandó titkári és szóvivői posztjáról az akadémiát érintő szexuális zaklatási botrány és a győztesek nevének többszöri kiszivárgása miatt.

Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjról döntő Svéd Akadémia tavaly áprilisban lemondott titkára a botrány kirobbanása után nyilatkozik a sajtónak Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Jonas Ekstromer

A Svéd Akadémia a botrány miatt, hitelessége megőrzése érdekében 2018-ban nem is adta át az irodalmi Nobel-díjat, a tavalyi győztes megnevezését 2019-re halasztották. Az akadémia keddi közleménye szerint a testület megállapodásra jutott Daniusszal, aki

akadémiai tagságától is megválik.

A közleményből csupán annyi derült ki, hogy a megállapodás anyagi jellegű, az egyezség részleteit azonban a testület új szóvivője, Anders Olsson nem osztotta meg a nyilvánossággal. A 18 tagú Svéd Akadémia szabályzatát a botrány után megváltoztatták. A megválasztott tagok korábban egész életükre tagok maradtak, lemondásra nem volt lehetőségük. Egyebek mellett ez a szabály is változott, és tavaly óta több tag távozott a testületből, és új tagokat is felvettek.

Szexuális erőszakért ítélték el a Svéd Akadémia botrányát okozó férfit

Elutasította az októberben elítélt Jean-Claude Arnault francia fotós fellebbezését a svéd fellebbviteli bíróság, és hétfőn kétrendbeli szexuális erőszak miatt két és félévi börtönre ítélte a férfit, akinek botránya alapjaiban megrázta az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiát. A 72 éves Arnault, a Svéd Akadémia egyik tagjának, a költő Katarina Frostensonnak a férje ellen egy nő tett feljelentést, aki elmondta, hogy Arnault 2011-ben két alkalommal megerőszakolta.

Januárban kilépett az akadémia tagjai közül Katarina Frostenson költő is, akinek francia származású férje a botrány középpontjában állt. Jean-Claude Arnault fotóst tavaly decemberben ítélték el két rendbeli szexuális erőszakért, és ő volt az, aki a Frostensontól kapott információ alapján több egymást követő évben a bejelentés előtt

kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díjazottak nevét.

Az 56 éves Danius a Dagens Nyheter című újságnak eljuttatott közleményében azt írta: a közelmúltban felajánlotta az akadémiának, hogy visszatér állandó titkárként, de mivel ezt a testület elutasította, a lemondás mellett döntött.