Budapestre jönnek a Dire Straits-dalok

2019.02.27. 14:44

A legendás Dire Straits-dalok áprilisban szólalnak meg a The Dire Straits Experience előadásában.

Több mint 40 éve szólalt meg először a rádiókban a Sultans of Swing, a A Dire Straits feloszlása óta pedig már több mint 25 év eltelt. Jelentőségüket a több mint 120 millió eladott lemezük jelzi, ahogy az is, hogy ez a szám a zenekar feloszlása óta folyamatosan és egész dinamikusan emelkedik. 

Terence Reis, az új frontember és Chris WhiteForrás: Big Image Photography/Gary Wolff

A Dire Straits tagjai, Alan Clark, Chris White és Phil Palmer 2011-ben megalalétrehozták a The Straits zenekart egy, a Royal Albert Hallban tartott jótékonysági koncertre. Mivel a zenekarvezető, Mark Knopfler nagyon sikeres szólókarrierbe kezdett, ezért Alan Clark Terence Reis dalszerzőt kérte meg, hogy Knopfler távollétében legyen a zenekar frontembere. Három és fél évvel később a The Straits feloszlott, ám addigra a zenekar 25 országban, több mint 150 koncertet adott. Később meghívást kaptak egy új-zélandi és ausztráliai koncertsorozatra, így Chris White és Terence Reis ismét elkezdtek együtt dolgozni, ekkor már a The Dire Straits Experience nevű formációban, és az Egyesült Királyság legkiválóbb zenészei csatlakoztak hozzájuk. A rock legendái közül olyan emberekkel dolgoztak együtt, mint David Gilmour, Eric Clapton, Paul McCartney, Elton John, David Bowie, Mick Jagger, Tina Turner, Van Morrison, Tom Jones és Sheryl Crow.

Chris White a '80-as évek elejétől kezdve filmzenéken dolgozott együtt Mark Knopflerrel, és 1985-ben csatlakozott a Dire Straitshez a rekordot döntő Brothers In Arms világturnén. Ennek része volt a Live Aiden való fellépésük, később pedig Nelson Mandela 70. születésnapi koncertje 1988-ban. White játszott az utolsó Dire Straits albumon, az On Every Street-en, és részt vett a két éven át tartó világturnén, aminek keretében felvették az On The Night című albumot és DVD-t.

Azt mondják, nekik van az egyik leglojálisabb rajongótáborukForrás: Gary Wolf

Az új formációval kapcsolatos élményeiről azt mondta, „őszintén megdöbbentem, és az igazat megvallva, megszégyenültem a közönség reakciójától, amikor ezeket a dalokat újra hallották. A Dire Straitsnek van a leglojálisabb rajongói bázisa. Annyira nagyszerű volt újra találkozni olyan emberekkel, akiket utoljára 1992-ben láttam, és látni rajtuk, hogy még mindig olyan sokat kapnak ettől a zenétől. Az is fantasztikus, hogy új barátságokat köthetünk a fiatalokkal, akik most fedezik fel Markot és a Dire Straits zenéjét. Annyi ember szeretné még mindig ezt élőben megtapasztalni.” Korábban úgy érezte, hogy szinte a lehetetlenre vállakoznak, mikor Mark Knopfler nélkül akarják előadni a Dire Straits legnagyobb slágereit: „amikor először megkerestek, hogy hozzak össze egy zenekart, amely a Dire Straits dalait játssza az Albert Hallban, nem hittem, hogy lehetséges olyan valakit találni, aki képes átvenni Mark szerepét anélkül, hogy imposztornak tűnne. Tévedtem. Azt hiszem, Terence Reisben megtaláltuk az egyetlen személyt, aki képes úgy játszani és énekelni, mint Mark, de megtartja saját integritását és identitását. Azt hiszem, ebben rejlik annak a lényege, hogy miért olyan elfogadók a rajongók azzal kapcsolatban, amit csinálunk. Úgy hisznek Terence-ben, mint saját emberükben. Tudják, hogy nem próbál meg Mark lenni. Mark iránt érzett tisztelete miatt Terence képes nagyon őszinte módon előadni ezeket a dalokat, és ez lehetővé teszi, hogy az energiája és a tehetsége átjöjjön. Ezek nem egy letűnt időszak szolgai másolatai. Terence nélkül ez az egész egyszerűen nem működne.”

És így van, ezek a dalok, minden ambíciójukkal, nagyszerűségükkel és fájdalmas szépségükkel ismét élőben felhangzanak..., azoknak a rajongóknak, akik életben tartották őket. 2019. április 4-én a Papp László Budapest Sportarénában Chris White, Terence Reis, Tim Walters, Simon Carter, John Maul, Paul Geary, Andrew Hawkins, Rob Taggart előadásában újra átélhetjük és részesei lehetünk a Dire Straits csodájának.

további tartalmak a rovatból