Hatályon kívül helyezték a közgyűjteményekben őrzött, vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásának rendjéről szóló 2013-as kormányrendeletet, szerdán új, átmeneti rendelkezések léptek érvénybe - olvasható a Népszavában.

A lap szerdai számában felidézte, a 2013-as restitúciós szabályozás azt írta elő: ha a közgyűjteményekben őrzött műtárgyak állami tulajdonjoga nem igazolható minden kétséget kizáróan, ki kell adni őket annak a személynek, aki az adott tárgyra vonatkozó tulajdonjogát megfelelően valószínűsíti. Azaz: az állam először lemond a vitatott eredetű műtárgy tulajdonjogáról, majd az igénylő bizonyítja, hogy valóban ő a jogos tulajdonos.

A szerdán életbe lépő átmeneti rendelkezések szerint megfordult a sorrend: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. először megvizsgálja, hogy az igénylő tulajdonjoga kétséget kizáróan bizonyítható-e. Amennyiben igen, a műtárgyak visszaadása akkor sem jelent egyet a tulajdonjogi igény eldöntésével. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy is dönthet, hogy védelem alá helyezteti a visszaadott műtárgyat, azaz nem hagyhatja el Magyarországot - írja a Népszava a Magyar Közlönyre hivatkozva.

Elutasítás esetén az igénylő továbbra is bíróság előtt keresheti az igazát.