Komplett történeteket sűrített egy-egy képébe David Lynch

2019.02.28. 15:57

Péntektől látogatható David Lynch amerikai filmrendező, zenész, vizuális művész Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban, amely a 3. Budapest Fotófesztivál nyitóeseménye is egyben.

David Lynch fotográfiáit Közép-Európában elsőként Budapesten mutatják be a Budapest FotóFesztivál keretében. A tárlatról csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót, ahol a tárlat kurátóra, Szarka Klára számokban is összefoglalta a kiállítát. Az 55 fotóból álló válogatás 2013-ban született, a kiállítás sorozatokból és egyedi képekből áll. Jó tudni azt is, hogy ezt az anyagot csupán néhány helyen mutatták be eddig a világban. A Műcsarnokban június 2-ig lesz látható.

Lángszóróval kedveskedik a legendás rendező

A Budapest Fotófesztivál nyitókiállítását David Lynch, az amerikai függetlenfilm élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész jegyzi, aki most küldött is egy kis ízelítőt a kiállításról. Az amerikai filmrendező, zenész és vizuális művész David Lynch Small Stories / Kis történetek című fotókiállításával nyílik meg a 3. Budapest Fotófesztivál március 1-én a Műcsarnokban.

Egyébként Lynch korábban ipari témákat és aktokat is fotózott. A kiállítás anyaga egy retrospektívnek is nevezhető válogatás, hiszen David Lynch teljes alkotói pályájára tekint vissza. Képei a korai kísérleti filmjeitől kezdve a képzőművészeti munkásságán át a Twin Peaks című sorozat elemeit is megidézik, egyszerre reflektálnak a művész életútjára, emlékeire, valamint arra a kulturális közegre, amelybe beleszületett. „A fotográfia azért csodálatos, mert egy-egy képben komplett történetek rejlenek” – mondta korábban Lynch, aki ennek a gondolatnak a nyomán adta a tárlatnak a Kis történetek címet.

Lynch 55 fotójából áll a kiállításFotó: Medgyesi Milán - Origo

A bemutató második termében a látogatók felvételről hallhatják Varró Attila filmtörténészt, aki Lynch egyetemes és amerikai filmes jelentőségéről beszél, valamint Nemes Z. Márió költő-esztétát, aki a művész esztétikai vonatkozásaival és az egyetemes művészettörténetben betöltött szerepével foglalkozik. Mucsy Szilvia a Budapest FotóFesztivál igazgatója azt mondta, hogy az évről évre bővülő programkínálatához idén először csatlakozott az Osztrák Intézet, amely kortárs ételfotókról készült kiállítást mutat be, a Lengyel Intézet, ahol Varsó történelmének dokumentumait láthatja a közönség, valamint az Olasz Kultúrintézet, amely két kiállítással is készült a programra. Az egyik Michele Borzoni Inshallah című válogatása, amely a Közel-Keleten élő keresztény közösségek életéről szól, Marina Cavazza képein pedig egy dolgozó anya portréja elevenedik meg.

2019, David Lynch, David Lynch kiállítás, MűcsarnokFotó: Medgyesi Milán - Origo

A Budapest Projekt Galériában, a Francia Intézet és a Frankofón Fesztivál közös tárlatán Gilles Roudiere képei lesznek láthatók, valamint a portugál Camoes Intézet kortárs tájképeket bemutató kiállítása. Ezen a helyszínen a tárlatok mellett számos szakmai foglalkozást is tartanak a két hónapon át tartó fesztivál ideje alatt.

Somosi Rita, a programsorozat kurátora azt mondta, hogy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes alkotásait mutatják be, a Kiscelli Múzeum pedig a Távlatok / Kortárs magyar tájképek című bemutatónak ad otthont. A Hybridart Galériában a 35 év alatti fotósok képei lesznek láthatók, az Artphoto Galériában Kerekes Gábor fotográfusra emlékeznek kortárs fotósok képein keresztül, a FUGA Kortárs Építészeti Központban, a kortárs fotógyűjtemények sorozatban pedig Hetényi Csaba közgazdász kollekciója lesz látható. A Petőfi Irodalmi Múzeum három fotográfus bevonásával emlékezik meg Kányádi Sándorról, Szarka Klára kurátori válogatásában.
A fesztivál hivatalosan április 20-ig tart, de számos bemutató tovább is látogatható lesz.

további tartalmak a rovatból