Megnyitja a körülbelül 500 kortárs alkotást tartalmazó műgyűjteményét a nyilvánosság előtt az Európai Központi Bank. Ráadásul tavasztól rendszeres vezetéseket tartanak.

Tavasztól rendszeres vezetéseket tartanak az Európai Központi Bank (EKB) bizonyos épületeiben, ugyanis az intézmény megnyitja a nyilvánosság előtt a körülbelül 500 kortárs alkotást tartalmazó, rendkívül értékes műgyűjteményét. A gyűjtemény nagy része az EKB 2014-ben megnyitott kettős toronyépületében kapott helyet Frankfurtban, egy része pedig a banknegyedben bérelt épületekben található. Egy ingyenes applikáció is kapcsolódik a gyűjtemény átláthatóvá tételéhez: ez a műalkotások mellett az 1,3 milliárd euróba (410,4 milliárd forintba) került új épületek építészetét is be fogja mutatni.

Az EKB frankfurti toronypárosaForrás: AFP/Anadolu Agency/Mehmet Kaman

Egyébként az EKB kizárólag kortárs európai műveket gyűjt, a fókuszban az Európai Unió tagállamai állnak. A bank bejárati előcsarnokában minden évben más-más ország alkotásainak szentelnek kiállítást. Az elmúlt évben Észtország volt soron, idén pedig Horvátország alkotásai láthatóak. Az EKB művészeti tanácsadója, Britta von Campenhausen azt mondta, ilyenkor 10-15 művet meg is vásárolnak. Hogy mely alkotásokat választják ki, arról az EKB egy speciális bizottsága dönt. Az utolsó szó joga Mario Draghit, az EKB elnökét és a Benoit Coeurét, a gyűjteményért felelős francia bankárt illeti. A felvásárolások révén az EKB eddig körülbelül 500 művet gyűjtött. Ezek többnyire festmények, fotók, szobrok és egyéb műtárgyak.

A bank az utánpótlás támogatására is nagy hangsúlyt fektet. „Nálunk sok olyan művész is képviselteti magát, aki hazájában kevéssé ismert” – mondta a művészeti vezető, Britta Campenhausen.