Vágólapra másolva!
Megerősítette a Nobel Alapítvány, hogy idén nem marad el az irodalmi Nobel-díj odaítélése. Raádásul idén kiderül, hogy ki kapott volna díjat tavaly.
Vágólapra másolva!

Idén már biztosan odaítélik valakinek az irodalmi Nobel-díjat. És a Nobel Alapítvány kedden azt is megerősítette, hogy idei Nobel-díjassal együtt ősszel megnevezik a múlt évi díjazottat is. És fontos hír az is, hogy a zsűri feladatát továbbra is a Svéd Akadémia látja el. A svéd nyelv ápolására 1786-ban alapított akadémia tavaly májusban jelentette be, hogy a testületet megtépázó szexuális zaklatási, összeférhetetlenségi és kiszivárogtatási botrányok nyomán, a munka megbénulása miatt

nem neveznek meg irodalmi Nobel-díjast a 2018-as évre.

A világ legrangosabb irodalmi díját megalapító Alfred Nobel svéd gyáriparosnak, a dinamit feltalálójának hagyatékát kezelő Nobel Alapítvány tavaly figyelmeztette a megtépázott tekintélyű és szétzilálódott Svéd Akadémiát, hogy megvonja tőle az irodalmi Nobel-díj odaítélésének jogát, ha nem rendezi sorait.

Végleg lemondott az akadémia vezetője a szexuális botrány miatt

Lemondott akadémiai tagságáról az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia volt vezetője, Sara Danius, aki számos kritikát kapott a testületet tavaly megrázó szexuális zaklatási botrány kezelése miatt. Akadémiai tagságáról is lemondott a Svéd Akadémia legutóbbi vezetője, Sara Danius, aki az első nő volt az 1786-ban alapított Svéd Akadémia élén.

A Nobel Alapítvány kedden, az igazgatótanács ülése után közleményben jelentette be, hogy az akadémia „eddigi és tervezett lépései jó lehetőséget kínálnak arra, hogy helyreálljon a testületbe mint díjodaítélő intézménybe vetett bizalom”. A közlemény szerint jelentős változások történtek az akadémia működésében, lehetővé tették például a tagságról való lemondást, új tagokat választottak meg, és a testületnek már

nincs olyan tagja, aki ellen összeférhetetlenségi vagy bűnügyi vizsgálat folyna.

A tagság korábban egy életre szólt, az új alapszabály lehetővé teszi a formális kilépést. Azt az alapítvány is kijelentette, hogy a bizalom teljes helyreállításához még idő kell, de ehhez jók az előfeltételek. Azt is elismerték, hogy további változtatások valószínűek az akadémiánál, főleg a pénzügyek kezelését illetően, de fontolóra lehetne venni a tagság határidőhöz kötését is. Az akadémia szóvivője, Anders Olssen azt mondta, „a Svéd Akadémia immár nyugodt körülmények között dolgozhat az irodalmi Nobel-díjon”. Valószínűleg egyszerre jelentik be a tavalyi és az idei díjazottat is ősszel.

Szexuális erőszakért ítélték el a Svéd Akadémia botrányát okozó férfit

Elutasította az októberben elítélt Jean-Claude Arnault francia fotós fellebbezését a svéd fellebbviteli bíróság, és hétfőn kétrendbeli szexuális erőszak miatt két és félévi börtönre ítélte a férfit, akinek botránya alapjaiban megrázta az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiát. A 72 éves Arnault, a Svéd Akadémia egyik tagjának, a költő Katarina Frostensonnak a férje ellen egy nő tett feljelentést, aki elmondta, hogy Arnault 2011-ben két alkalommal megerőszakolta.

A Svéd Akadémia Nobel-zsűrijének tagsága jelentős részben kicserélődött tavaly óta, távozott a testületből többek között Sara Danius irodalomtudós és -esztéta, aki 2015-től első nőként látta el az állandó titkár (vezető) tisztségét. Továbbá távozott Katarina Frostenson költőnő, akinek francia származású férjét, Jean-Claude Arnault fotóst

tavaly börtönbüntetésre ítélték nemi erőszak miatt.

Magát Frostensont, aki januárban mondott le, a díjazottak nevének kiszivárogtatásával vádolta meg egy belső vizsgálat, bár ő tagadta a vádakat. Az egész botrány lényegében ennek a házaspárnak az akadémiai működése miatt robbant ki. Aztán elindult a lavina, a testület munkája teljesen megbénult. Többek között azért, mert a visszásságok miatt a tagok jó része bojkottálta a részvételt a testület munkájában, viszont lemondani nem tudtak a korábbi szabályok szeirnt.