Visszakozott a bírálatok miatt a norvég közmédia, amely rádiócsatornáin két hétig szüneteltetni akarta Michael Jackson dalainak lejátszását.

Kedden még úgy volt, hogy két hétig nem játszanak egyetlen Michael Jackson-dalt néhány rádióállomáson Norvégiában, azonban szerdára visszavonulót fújtak.

Léptek a rádiók a Michael Jackson zaklatásairól szóló film után

Két héten keresztül egyetlen Michael Jackson-dalt sem játszik az egyik norvég műsorszolgáltató. Az NRK norvég műsorszolgáltató hétfőn bejelentette, hogy két héten keresztük száműzik Michael Jackson dalait a rádiócsatornáik listáiról. Ennek pedig egyetlen oka van, az HBO Leaving Neverland című, kétrészes dokumentumfilm-sorozata, ami vasárnap és hétfőn ment le a csatornán.

Thor Gjermund Eriksen, a norvég közmédia, az NRK vezérigazgatója kedden jó szándékúnak, de hibásnak nevezte a döntést, mert szerinte különbséget kell tenni művészet és a művészek között, és úgy gondolja, az NRK nem keltheti azt a látszatot, hogy állást foglalt arról, bűnös-e az énekes vagy sem. A norvég közmédia az HBO Leaving Neverland című dokumentumfilmje miatt döntött a világsztár átmeneti bojkottjáról. A filmben két, ma már harmincas éveiben járó férfi beszél arról, hogy Jackson gyermekkorukban szexuálisan molesztálta őket. 

A dokumentumfilmben a két férfi kíméletlen részletességgel számol be arról, miket csinált velük Michael JacksonForrás: Getty Images/Steve Allen

Knut Henrik Ytre-Arne, az NRK zenei vezetője hétfőn még azt mondta az átmeneti bojkott bejelentésénél, hogy Michael Jacksonnak óriási hatása volt a popkultúrára, a nagyközönség körében kedvelt, fontos művész, ezért meglehetősen nehéz lenne zenéjét teljesen kitiltani. Ezért azt tervezték, hogy péntektől 14 napra leveszik a P1, P13 és P1+ csatornák zenei listáiról Jackson dalait, ez idő alatt pedig megnézik, hogyan reagál a közönség a dokumentumfilm tartalmára. Az HBO március 3-án és 4-én vetítette a filmet, az NRK vasárnap készül bemutatni a Leaving Neverland-et.

A BBC Radio 2 szintén nem sugároz Jackson-felvételeket, utoljára február 23-án volt hallható egy szám az énekestől. A brit közszolgálati rádió a média érdeklődésére azt válaszolta, valójában „nem tiltották ki a művészt az éterből", de a lejátszási listán Michael Jackson dalainak helyét új szerzemények foglalták el.