Tapintható karmesteri pálcát fejlesztettek ki vak és látásukban korlátozott zenekari zenészek számára Nagy-Britanniában.

Olyan karmesteri pálcát fejlesztettek ki, aminek mozdulatait még a vak zenészek is tudnak érzékelni. A speciális eszköz a haptic baton, azaz a 'tapintható pálca' nevet kapta, és olyan szenzorokkal rendelkezik, amik a legcsekélyebb mozgást is észlelik. Az általuk küldött jeleket aztán a zenészek csuklójára vagy bokájára erősített eszközök rádiójelek segítségével érzékelik, és vibrálnak, amikor kell. Különböző intenzitással és módon rezegnek, így jelzik a zenésznek, hogy éppen milyen ütemet és dinamikát kér a karmester. Az eszközt Vahakn Matossian brit tervező fejlesztette ki. Munkájában az apja, Rolf Gehlhaar karmester által 2017-ben tervezett Beat Buzz karmesteri pálca inspirálta. A tapintható pálca egy prototípus, amit még zenészekkel tesztelnek. Fejlesztése még folyamatban van, de Matossian reméli, hogy 2020-ban már megvásárolható vagy legalábbis bérelhető lesz.

Matossian a Human Instruments nevű szervezet tagja, mely testi fogyatékossággal élő emberek számára kutat, fejleszt és tervez magas minőségű hangszereket. Abie Baker hegedűművész gyerekkorában vakult meg szürkehályogműtét következtében. Azt mondta, az eszközzel magabiztosan tudja elkezdeni a játékot ugyanabban a pillanatban, mint zenésztársai. „Korábban a körülöttünk hallható zajokra kellett támaszkodnom. A hegedűszekcióban ülve arra támaszkodtam, hogy a többiek mikor emelik fel a hangszerüket, és csak nagyjából tudtam tippelni, mikor kell belépnem. [...] Ez fantasztikus, mert nincs szükség számolásra. Csak érzek egy rezgést vagy kettőt és abból tudom, mikor kell belépnem, és magabiztos lehetek, tudva, hogy jókor teszem. Ez bámulatos.”

Kevin Satizabal szólózongoristának pedig korábban a karmesterhez közel kellett ülnie, mert úgy tudta figyelni a lélegzetét, és az alapján érezte, mikor kell kezdenie. „De ha egy nagyzenekar közepén ülsz, és mérföldekre vagy a karmestertől, akkor nagyon nehéz egy ilyen információt kiszűrni. Egy ilyen műszer gyakorlatilag hozzákapcsol a karmester mozdulataihoz” – mondta a zongorista. Azt is elmondta, hogy a zenekaroknak többé nem lehet kifogásuk, miért ne alkalmazzanak látássérült zenészt, hiszen a technológia rendelkezésre áll, hogy ők is szerves részei legyenek a zenekarnak.