Érdekes adatokat tett közzé az Artisjus nőnap alkalmából

Vágólapra másolva!
Évek óta 20 százalék körül alakul a női zenei alkotók aránya Magyarországon, és a többségük szövegírással foglalkozik. A 2018-ban regisztrált női dalszerzők közel 60 százaléka pedig nincs 30 évesnél.
Vágólapra másolva!

Az Artisjus nőnap alkalmából közzétett egy statisztikát a magyar zenei alkotók nemi eloszlásáról. Ebből kiderül, hogy már évek óta nagyjából csak 20 százalék a női alkotók aránya Magyarországon, ráadásul jelentős többségük igazából szövegírással foglalkozik. A következő érdekesség, hogy a 2018-ban regisztrált női dalszerzők közel 60 százaléka nem idősebb 30 évesnél.

A KSH adatai szerint Magyarországon a művészeti területeken dolgozók között nagyobb arányban (62%) vannak a felsőfokú végzettségű nők, de a dalszerzés területén ez egyáltalán nem érezhető. Itt csupán 20 százalékos az arányuk, ami nem mondható jelentősnek, jelentős növekedésnek viszont igen. Ugyanis a szövegíró és zeneszerző nők aránya Magyarországon 2015-ben 16, míg 2005 előtt

nagyon csekély, mindössze 5 százalék volt.

Az elmúlt évekre jellemző 20 százalékos aránnyal Magyarország a női dalszerzők arányát tekintve nagyjából felzárkózott az európai átlaghoz.

Szöveg dominancia

Az elmúlt négy évben nagyjából ezer új szövegíró és zeneszerző nő regisztrált az Artisjusnál. A statisztikák szerint ők inkább a szövegírásban aktívak, ugyanis a 2018-ban regisztrált női alkotók 43 százaléka kimondottan dalszövegíró. Közel egyharmaduk

zenét is ír a szövegek mellett,

míg másik egyharmaduk kizárólag zeneszerző. Ezt támasztja alá A Dal című tévéműsor idei évada is, ahol nyolc olyan szerzemény is bekerült a legjobb 30 közé, aminek nő írta a szövegét.

Műfajok és korok

A 2018-ban született új magyar zeneszámok 16 százalékának volt női alkotója (is). A 2018-ban a nők által írt zenék 30 százaléka volt pop dal, de több száz rock/metál számot is bejegyeztek (12%), ezeken kívül az alternatív (12%), a klasszikus, instrumentális (12%) és az electro/dance (10%) stílusokban is aktívak voltak. Az adatok szerint a hiphopban kevés nő alkot: a szerzemények

mindössze 2 százaléka sorolható ebbe a műfajba.

Az Artisjusnál tavaly regisztrált női dalszerzők közel 60 százaléka 30 év alatti, mintegy 13 százalékuk pedig 20 évesnél is fiatalabb alkotó. A legalább egy női szerzővel bíró zeneművek egyharmadát a 30 évnél fiatalabbak írták 2018-ban.