Megszólalt Koós János özvegye, Dékány Sarolta

Koós János
2014 -
Vágólapra másolva!
Dékány Sarolta és Koós János 48 évig éltek boldog házasságban, de végül nem tudtak elbúcsúzni egymástól. Az özvegy a Borsnak adott először interjút, megtörten mesélt férje haláláról.
Vágólapra másolva!

Hogy van most?

Nagyon rosszul. Egyedül vagyok a nagy házban, egész éjszaka nem aludtam. Most is csak fel-alá mászkálok. Nem találom a helyemet, nem érzem jól magam. Nagyon hiányzik a férjem!

Mindenki jó kedélyű, közvetlen emberként ismerte Koós Jánost. Váratlan halálhíre az egész országot lesújtotta, s a történtekről is csak keveset lehetett olvasni. Információk szerint a vállával operálták. Elmesélné, hogy mi történt pontosan?

Kórházban kezelték, de mivel javult az állapota, ezért úgy volt, hogy hétfőn hazaengedik. Végül bent tartották, és szombaton megtörtént a tragédia. Elment mosdóba, majd kifelé jövet hirtelen összeesett. Én is épp a kórházban voltam, de nem engedtek oda hozzá. Mindenki fejvesztve próbált cselekedni,

többször is újraélesztették, azonban már nem tudták visszahozni. A szíve vitte el.

Dékány Sarolta és Koós János 48 évig éltek boldog házasságban Forrás: MTI/Zih Zsolt

Hogy telnek a napok nélküle?

Lassan, de minden napra akad tennivalóm. Próbálom elfoglalni magamat. A személyes holmijaihoz ugyan még nem nyúltam,

minden úgy van, ahogyan itt hagyta.

Még nem vagyok képes arra, hogy eltegyem a ruháit. A búcsúztató szervezése egyébként is leköti minden időmet. Tegnap reggel is a temetőben kezdtem a napomat, kiválasztottam a férjem nyughelyét, ami

jó barátja, Bajor Imre sírjához közel lesz.

A gyerekeink, Réka és Gergő nagyon sokat segítenek, bár a fiam Zalaegerszegen van, úgyhogy vele kevesebbet tudok találkozni, mint a lányommal.

Számtalan követője és tisztelője volt a férjének. A temetésen esetleg nekik is lehetőségük lesz arra, hogy leróják a kegyeletüket?

Igen. Március 20-án a Farkasréti temető művészparcellájában kísérjük az utolsó útjára a férjemet.

A rajongóknak fél kettő és fél három között lesz alkalmuk elbúcsúzni Jánostól, addig lesz nyilvános a temetés.

Három órakor kezdődik a búcsúbeszéd, amit úgy volt, hogy Lukács Sándor és Hegyi Iván fog tartani, csakhogy egyikük lebetegedett, a másik pedig vidéken van, úgyhogy még egyelőre nem tudom, hogy ki mondja helyettük a beszédet. Ezután a család és a barátok búcsúztatják Jánost, és egy református pap vezeti majd a szertartást. Azt szeretnénk, hogy mindenki egy szál fehér virággal emlékezzen meg a férjemről.

Mi segít önnek ebben a nehéz időszakban?

Nem tudom. Tényleg nem tudom. Teljesen tanácstalan vagyok. Réka mindig mondja, hogy menjek át hozzá, aludjak nála, de nem akarom itt hagyni a házat.

Inkább itthon maradok egyedül.

Fogadja őszinte részvétemet! Nagyon sajnálom a történteket.

Ne, kérem! Csak ezt ne mondja...