Az Arénába viszik a magyarok legnépszerűbb regényéből készült musicalt

Messiás.ma Reformáció Emlékbizottság Rockoratórikus passiójáték Sajtótájékoztató Várkonyi Mátyás
Vágólapra másolva!
Az Arénában láthatja a közönség az Egri csillagok című musicalt: a Várkonyi Mátyás zenéjével huszonkét évvel ezelőtt bemutatott darab látványban, szereplőiben is megújul.
Vágólapra másolva!

22 évvel ezelőtt, 1997-ben mutatták be Várkonyi Mátyás és Béres Attila történelmi musicaljét, az Egri csillagok-at a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Idén pedig május 26-án adják elő megújult formában, és már a Papp László Budapest Sportarénába. A darab egyébként látványban és szereplőiben is megújul. Várkonyi Mátyás az M1 aktuális csatornán hétfőn azt mondta az előadásról, hogy „az Aréna lehetőséget ad egy nagyobb léptékű előadás megvalósításához.

hogy több energia jöjjön át egy nagyobb térben.”

Várkonyi Mátyás Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, szövegíró és karmester, a legendás Generál együttes alapítója és vezetője, aki a reformáció 500 évfordulójára Messiás.ma címmel készített rockoratóriumot Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Várkonyi elmondta, hogy aaz 1997-es bemutató után a darabot sikerrel játszották itthon és a határokon túl is, eddig 50 helyszínen adták elő több mint 200 ezer néző előtt. Az alkotók pedig a húszéves évforduló után, tavaly úgy érezték, ennyi idő után

át kell gondolni, mit lehetne jobban csinálni.

Az idős Dobó Istvánt alakító Kelemen Csaba a műsorban arról beszélt, hogy az előadás több mint húsz éven át azonos szereposztásban ment, ami páratlan dolog, és minden évben bemutatták az egri várban. Azt is mondta, hogy tavaly a gárda 85-90 százaléka elbúcsúzott, és vele együtt mindössze négyen maradtak a régiek közül, az új csapatot pedig körülbelül 140 jelentkezőből, több fordulón át válogatták össze.

Az eredeti felállásban Dobó szerepét a 2007-es haláláig Szakácsi Sándor játszotta:

„A történet onnan indul, hogy Dobó István és Bornemissza Gergely az ostrom után húsz évvel visszaemlékeznek, és elmesélik a történetet. Dobót börtönbe zárták, itt látogatja meg Bornemissza” – mondta Kelemen Csaba. Várkonyi Mátyás pedig arról is beszélt, hogy a darab szövegírójával, Béres Attilával régi terv volt Dobó segédjét beemelni a darabba, aki most lantosként zenében, dalban segít elmesélni, mi történik éppen. Várkonyi azt is elmondta, hogy az Arénában lesz tűzkerék is, ami látványos pontja lesz az előadásnak.