Fél napon át fognak szavalni a múzeumban

Vágólapra másolva!
Kortárs költők szavalják verseiket tizenkét órán át a kilencedik alkalommal meghirdetett Versmaratonon a Petőfi Irodalmi Múzeumban a költészet napján.
Vágólapra másolva!

Körülbelül száz költő fog egymást váltva szavalni 12 órán keresztül az idei Versmaratonon. A költészet napját megcélzó rendezvényt kilencedik alkalommal hirdették meg. Idén Az év versei 2019 antológia körülbelül száz szerzője adja elő költeményeit a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) épületében, de a kezdeményezéshez számos kísérőrendezvény és pályázat is kapcsolódik. Zsiga Kristóf a rendezvényt szervező Magyar Napló Kiadó vezetője a beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta, fontos, hogy a költészet napján

ne csak a klasszikusok, hanem a ma élő költők is reflektorfénybe kerüljenek.

Ennek érdekében több új elemmel is bővül a program. Az Egyetem téren például nagyméretű LED-falon, a PIM udvarán pedig kivetítőn lehet követni a felolvasásokat. A HangHordozók pályázat résztvevői Az év versei 2018 antológiából választhatnak költeményeket megzenésítésre, a döntőt közönség előtt tartják az A38 hajón május 4-én.

A versválogatás 2002 óta jelenik meg a Magyar Napló Kiadó gondozásában, és az idei kötetbe összesen 101 költő munkái kerültek. Zsille Gábork, a 2019-es válogatás szerkesztője beszélt az egyik kísérőprogramról is. Elmondta, hogy a Költők futásán április 6-án bárki csatlakozhat az antológia szerzőihez, akik 42 kört futnak majd a Ferenc téren. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója pedig elmondta, hogy a költészet napján

több időpontban is ingyenes tárlatvezetésekre várják a látogatókat

a PIM Ady-, Arany- és Petőfi-kiállításaira. Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója azt mondta, hogy a rádió április 11-én egész nap stúdióbeszélgetésekkel és a PIM-ből élő bejelentkezésekkel is csatlakozik a Versmaratonhoz. A Kossuth Rádió ezen felül Az év versei antológia szerzőivel stúdióban is rögzíti verseiket. Siklósi Beatrix, az M5 kulturális csatorna igazgatója is többszöri élő bejelentkezést ígért és elmondta, hogy az M5 a Versmaratonhoz kapcsolódó HangHordozók pályázat döntőjét is sugározza majd. A kulturális csatorna az idei Ady-emlékév kapcsán is pályázatot hirdetett Ady és én címmel.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke is több új kezdeményezést jelentett be. A Debüt-díjjal 30 év alatti, elsőkötetes prózaírókat és költőket jutalmaznak majd, míg a Szaval a Suli pályázatra gimnáziumi osztályok küldhetnek videókat arról, ahogyan kedvenc versüket szavalják közösen. A Vers-Kép pályázat a képzőművészeknek szól: Az év versei antológia versei által ihletett munkáikból az írószövetség székházában rendeznek kiállítást.

Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője a LírAdy pályázatról beszélt: az antológiában szereplő költők közül tízet felkértek egy-egy Ady-emlékvers megírására, az elkészült műveket a Kossuth Rádió és az M5 kulturális csatorna is bemutatja majd. A Versmaraton eseményei a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség, valamint a közmédia szervezésében valósulnak meg.