100 kiállítás 74 helyszínen egy hét alatt

Vágólapra másolva!
6 nap alatt 74 helyszínen csaknem 100 kiállítás, valamint 100 kísérőrendezvény és idén először művészetpedagógiai program is várja az érdeklődőket a Budapest Art Week programsorozaton.
Vágólapra másolva!

Idén negyedik alkalommal jelentkezik a Budapest Art Week (BAW), amiben többek között az a csalogató, hogy a rendezvény hetében egyetlen karszalaggal a főváros szinte összes kiállítóhelyére el lehet jutni. Az idei Budapest Art Weeket április 9. és 14. között rendezik meg, és j74 helyszínen összesen 100 kiállítást kínálnak. Ezekhez csatlakozik még legalább ugyanennyi kísérőrendezvény, és idén először lesz művészetpedagógiai program is. A Budapest Art Week felhozatala

az ókortól, majd az 1200-as évektől kiindulva a 18-19. századon át a 80-as évekig és napjainkig ível.

A helyszínek között ott van többek között a Szépművészeti Múzeum, a Molnár Ani Galéria, a Ludwig Múzeum, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Kiscelli Múzeum, a Inda Galéria, a Mai Manó Ház, a Telep Galéria, a FUGA, a Műcsarnok, a Budapest Art Factory, a Bajor Gizi Színészmúzeum és a B32 Galéria. Találkozhatunk népszerű művészek

Művészeti híd

A 2019-es Budapest Art Week fő tematikája az orosz és magyar kortárs képzőművészet és ezek kapcsolódási pontjai. A rendezvény ezzel a Budapesti Tavaszi Fesztivál központi tematikájához is kapcsolódik, ahol szintén

kiemelt szerepet kap idén az orosz művészet.

Az április 7-én, a Mikve Galériában nyíló központi kiállítás fókuszában is ez áll. A Nyomotokban. Inspiráló erők az orosz és a magyar kortárs művészetben című tárlaton 23 művész vagy művészcsoport és 6 önszerveződő művészeti szervezet mutatkozik be. A hazai alkotók közül többek közt Birkás Ákos, Szűcs Attila, Szabó Dezső, Oroszországból pedig például az AES+F, ChtoDelat, Oleg Kulik vagy éppen a Blue Noses Group. A kiállítás célja, hogy megmutassa, a művészet reflektálhat ugyan konkrét, helyhez kötött eseményekre, mégis képes áthidalni a térbeli vagy akár kulturális különbségeket, és a közös eszköztár és művészeti nyelv segítségével univerzális hangon megszólalni.

Segítség

A legtöbb helyszín idén is biztosít tárlatvezetéseket a kiállításain, és tematikus beszélgetésekre, workshopokra is várják az érdeklődőket. Több helyszínen, így például az Ari Kupsus Galériában, a Faur Zsófi Galériában és a MŰTŐben is lesznek kiállításmegnyitók a BAW ideje alatt. A többhelyszínes, szakértők által vezetett galériatúrákon megismerkedhetünk többek közt női alkotók látásmódjával, fotóművészeti témákkal, sőt a Bauhaus Budapesten fellelhető vívmányaival és a 4-es metró építészeti és képzőművészeti vonatkozásaival is.

A Nyitott Műtermek Délutánja népszerű programsorozat, aminek lényege, hogy kortárs alkotói terekv világába lehet betekinteni. Idén többek közt a többdimenziós műtárgyakban gondolkodó Horváth Lóczi Judit, a külföldi művészeket alkotómunkára befogadó Budapest Art Factory, valamint a monumentális szobrokat, objekteket és festményeket létrehozó Esse Bánki Ákos, Majoros Áron és Rajcsók Attila kollektív műterme várják a kulisszatitkok iránt érdeklődőket.

Közelítés

Újdonság, hogy idén már önálló művészetpedagógiai programot is indít a BAW. A foglalkozásokat művészetpedagógusok vezetik, akik a kortárs művészettel való élményszerű találkozásra helyezik a hangsúlyt a több helyszínt is érintő sétákon. Középiskolai csoportok mellett rajziskolák, rajzszakkörök, egyetemi előkészítők és művészeti OKJ-s képzések érdeklődőit is várják. A Közelítő program keretén belül 500 diák ismerkedhet meg közelebbről a képzőművészet egy-egy szegmensével, sőt személyesen találkozhatnak az alkotókkal, galeristákkal, a B Braun jóvoltából ingyenesen.