Hamarosan befejezik a Városliget egyik legszebb épületének felújítását

2019.03.22. 16:52

Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója a Liget Budapest program keretében. A beruházásból megújuló épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik birtokba a látogatók.

Hamarosan lezárul a Városliget egyik legszebb épületének, az Olof Palme-háznak műemléki rekonstrukciója. A restaurátori munkák már befejeződtek: a ház utólagos hozzáépítéseit eltávolították, megtörtént az eredeti épületszerkezet helyreállítása, kész a hatalmas üvegfelületekkel borított, új tetőzet, és az épület homlokzatát díszítő Zsolnay-kerámiákat is restaurálták már.

A városligeti Olof Palme Házról 2019. március 22-én készült kép és a Liget Budapest projekt által közzétett látványterv az épületrőlForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Mti Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, Baán László a pénteki épületbejáráson elmondta, hogy az épület felújítása után a több mint 130 éves épület a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy interaktív állandó tárlattal idézi meg a századfordulós Budapest világát. A Millenium Háza másik szárnyában Zsolnay Kávéház nyílik, a mélyföldszinten pedig egy kisebb előadó- és konferenciatermet, valamint egy múzeumpedagógiai teret alakítanak ki.

Restaurátor dolgozik a felújítás alatt álló városligeti Olof Palme Ház homlokzatán 2019. március 22-énForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

Sághi Attila, a beruházást végző Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az épület belső falai a világháborús sérülések miatt elvesztek. A ház ezek után ipari, irodai jelleget kapott, most azonban rekonstruálják a homlokzat mellett az eredeti belső térstruktúrát is. „Látványos beavatkozásnak ígérkezik, hogy visszaállítják az épület eredeti főbejáratát is, így a Millennium Házába a Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria felől lehet majd belépni” – ezt már Baán László mondta az épületről.

Zsolnay-kerámiák az Olof Palme Ház homlokzatánForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

A miniszteri biztos azt is elárulta, hogy az új főbejárat elé hatalmas rózsakertet alakítanak ki, közepén egy Zsolnay-szökőkúttal. Szintén a Városliget délkeleti oldalán, a Millenium Háza közelében épül többek között egy 2 kilométeres futókör és a világszínvonalú, új nagyjátszótér.

további tartalmak a rovatból