Antiszemitizmus miatt kerülhet le egy karnevál az UNESCO listájáról

Vágólapra másolva!
Elveszítheti világörökségi státuszát a belgiumi Aalst város karneválja, amelyen régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábukat vonultattak fel.
Vágólapra másolva!

Az UNESCO világörökségi bizottságának hivatala a következő, decemberi ülésén napirendre tűzi a belgiumi Aalst város karneváljának ügyét. Ugyanis felmerült, hogy esetleg leveszik az emberiség szellemi örökségét felsoroló listáról a karnevált egy antiszemita allegória miatt. A március 3-i felvonulás élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket

egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül.

A helyi zsidó szervezetek egyhangúlag ítélték el a karneválon bemutatott, antiszemita ikonográfiát idéző díszletet. Elítélte a zsidóellenes karikatúrát az Európai Bizottság és az UNESCO is, ez utóbbi állásfoglalásra szólította fel a belga hatóságokat.

Közben a belga antidiszkriminációs hatóság szerint a kocsival nem sértettek meg semmilyen törvényt, a karikatúrát nem motiválta rosszhiszeműség. A város vezetése is azt állítja, hogy a szervezőket nem vezérelte semmiféle rossz szándék.

Az aalsti karnevált, amelynek hagyományai a középkorig vezethetők vissza, 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.