Az alvilágot is megjárta a 2 milliárdot érő festmény

Vágólapra másolva!
Hollandiában megtalálták Pablo Picassónak a festő szeretőjét, Dora Maart ábrázoló olajfestményét, amelyet 1999-ben loptak el egy szaúdi sejk jachtjáról Dél-Franciaországban.
Vágólapra másolva!

20 éve valószínűleg csak alvilági emberek között járt kézről kézre, és most végül megtalálták azt a Picasso-festményt, amit 1999-ben loptak el egy szaúdi sejk jachtjáról. A Pablo Picassónak a festő szeretőjét, Dora Maart ábrázoló olajfestmény Dél-Franciaországban tűnt el, és most Hollandiában került elő. A Buste de femme (Női mellkép) néven is ismert, 1938-ban keletkezett Dora Maar-portrénak az ismert holland műkincsvadász, Arthur Brand bukkant a nyomára Amszterdamban

évekig tartó nyomozás eredményeként.

Március közepén egy holland üzletember adta át neki, aki nem tudta, hogy bűncselekményből származott a fizetségképpen kapott műalkotás. A festmény jelenlegi piaci értékét 25 millió euróra (7,9 milliárd forint) becsülik.

Amikor ellopták a francia Riviérán, Antibes-ban horgonyzó jachtról, 4 millió euróra taksálták az értékét. A tulajdonos akkor 400 ezer euró nyomravezetői díjat ajánlott fel, de minden kutatás eredménytelen maradt. A sejk végül megkapta a négymillió eurót egy (meg nem nevezett) biztosítótársaságtól, amelyik ezek után az előkerült festmény új tulajdonosa lett. Arthur Brand szerint az értékes Picasso-képet

alvilági pénzügyi tranzakciókban, drog- és fegyverügyletekben használhatták biztosítékként

az eltűnése óta eltelt időben. A festmény Picasso magángyűjteményének darabja volt egészen a festő haláláig. Abdul Mohszen Abdulmalik szaúdi sejk az 1980-as években vásárolta a New York-i Pace galériától, de nem ismert összegért. A Dora Maar-portré eredetének igazolására Amszterdamba érkezett a New York-i galéria szakértője és az érintett biztosítótársaság képviselőjeként Dick Ellis nyugdíjas brit nyomozó, a Scotland Yard műkincsekkel foglalkozó egységének alapítója. Mind Arthur Brand, mind Dick Ellis nevéhez számos lopott műalkotás előkerítése fűződik. A Picasso-olajkép 1999-es elrablása óta számos, az Azúr-parton horgonyzó jacht dúsgazdag tulajdonosa erősítette meg hajója vagy éppen hajói védelmét.