Különleges koncertre készülnek Völgyesi Gabiék

Völgyesi Gabi
Vágólapra másolva!
Akusztikus hangszerekkel, ahogy mondják, lecsupaszítva adják elő dalaikat. Tavaly már volt ilyen koncertjük, és most készülnek a másodikra. A közönség visszajelzése pozitív volt, de ahogy elmondták, ők is nagyon szeretik ezt a felállást. A Unique együttes két alapítójával, Völgyesi Gabival és Kovacsics Ádámmal beszéltünk az akusztikus Unique-ról.
Vágólapra másolva!

Unique Akusztik Extra néven ad koncertet Völgyesi Gabi együttese. Az alapvetően elektronikus zenében utazó Unique tavaly már adott egy akusztikus koncertet, sőt, a szintén tavalyi jubileumi koncertjükön is volt egy ilyen betét néhány dal erejéig. Most viszont

úgy tűnik, rendszeressé válik ez a felállás,

amelyben egy maroknyi zenész kíséri az énekesnőt. Ugyanis az alapító Völgyesi Gabi és Kovacsics Ádám mellett a közönség is kedveli a Unique dalainak lecsupaszított, akusztikus verzióját.

Április 5-én a Budapesten játszanak akusztikusan, és a koncert egyik érdekessége, hogy ez a négyes korábban soha nem volt egyszerre a színpadon. A Unique-koncerteken megszokott zenészek, a gitáros Dajka Krisztián és a kongás Czibere József mellé

csatlakozott a komolyzene irányából Bujtor Balázs

hegedűművész, aki korábban a Pannon Filharmonikusoknak koncertmestere volt, de már évek óta a Budapesti Fesztiválzenekar vendégművésze. És persze ott lesz a színpadon Völgyesi Gabi, aki Bujtor Balázsról az Origónak azt mondta, „már évekkel ezelőtt felfigyeltem a játékára, és szerettem volna, hogy majd egyszer együtt zenélhessünk. A legutóbbi próbánkon is éreztem, milyen fantasztikus, hogy ez az ember itt játszik mellettem.”

Arra a kérdésre, hogy mit ad neki az akusztikus felállás, Völgyesi Gabi azt mondta, „ha mellettem zenélnek, én nem magamra koncentrálók, hanem az ő játékukra, mert az inspirál engem. Egy ilyen akusztikus koncertnél pedig mindig azok a zseniális pillanatok, amikor egymásra tudunk hangolódni a zenén keresztül, és egy zenei párbeszédet folytatunk mi ott négyen. Ott fönt vertyogunk a zene nyelvén, és az is fantasztikus, amikor ebbe a közönség is be tud kapcsolódni.”

Egyébként az akusztikus felállás ötlete jó 20 évvel ezelőtt fogant meg az alapítókban. Völgyesi Gabi és Kovacsics Ádám akkoriban kezdtek együtt zenélni Czibere Józseffel és Dajka Krisztiánnal. Egy kötetlen zenekari összejövetelt szerveztek Leányfalura, aminek a vége az lett, hogy ki-ki megfogta a maga hangszerét, és zenélni kezdett. Akkor

azt hitték, hogy csak néhány percig játszanak majd, de a végén hajnalig tartott az zenélgetés.

„Észre sem vettük, hogy eltelt az idő, mert lényegében nem is voltunk ott agyban. És ez az önfeledt örömzenélés volt az akusztikus koncertjeink anyja” – mondta Völgyesi Gabi. Az akusztikus felállás előnyéről a zenekar másik alapítója, Kovacsics Ádám azt mondta, „csupaszabbak a dalok, és így egy teljesen más olvasatuk tud megszületni. És akár olyanokhoz is eljuthatnak, akik mondjuk, nem annyira fogékonyak az elektronikus zenére, vagy akár alapból elutasítják. Engem meg egyszerűen jó érzéssel tölt el szerzőként, hogy ezek a dalok megállják a helyüket más, klasszikus hangszereken is”