Páger Antal színművész hagyatéka a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményébe került.

Csiszár Mirella, a PIM - OSZMI munkatársa, a múzeum osztályvezetője a hagyatéknak a Bajor Gizi Színészmúzeumban való ünnepélyes átadásán pénteken Budapesten elmondta: Páger Antal (1899-1986) Kossuth-díjas színművész a modern magyar színjátszás egyik legnagyobb egyénisége nemcsak a színpadon, a filmvásznon is emlékezetes alakításokkal írta be a nevét a magyar kultúrtörténetbe.

Életét és művészi pályáját furcsa kitérők, csúcsok és hullámvölgyek tarkították, de színészi tehetségét soha senki nem vonta kétségbe. 

Makláry Zoltán és Páger Antal a "Fűre lépni szabad" című film forgatásán. Fekete pulóverben Makk Károly rendező, a kameránál Illés György operatőrForrás: Fortepan/Kotnyek Antal

A művész életútjának dokumentumait unokái, Gyarmathy Krisztina, Gyarmathy Beatrix és Gyarmathy Antal ajándékozták a PIM tagintézményeként működő OSZMI gyűjteményének.

Török Petra, a PIM főigazgató-helyettese a hagyatékot átvéve elmondta: a most ajándékul kapott kollekcióban levelek, iratok, Páger Antal rajzaival díszített filmforgatókönyvek, szövegkönyvek, fényképek, rajzok és személyes tárgyak találhatók.

Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum koordinációs és tagintézményi főigazgató-helyettese beszédet mond, a háttérben Páger Antal Kossuth-díjas színművész, érdemes művész unokái, Gyarmathy Antal, Gyarmathy Krisztina és Gyarmathy Beatrix a színész hagyatékának ünnepélyesen átadásán.Forrás: MTI/Soós Lajos

Mint kiemelte, Páger Antal hagyatékában második és harmadik feleségének, Komár Júliának és Szilágyi Beának - akik mindketten színésznők voltak - a fényképei és dokumentumai is fellelhetők.
A hagyatékban található gazdag fényképgyűjtemény csaknem 2000 felvétele a gyermekkortól szinte a teljes életpályát dokumentálja, és több száz kép tanúskodik a színházi és filmes szerepekről.

Páger Antal szívesen festett és rajzolt, az 1950-es évek első felében, argentínai emigrációja idején festményei értékesítése biztosította családja megélhetését. A kollekcióban több mint kétszáz rajz - életképek, portrék és karikatúrák - reprezentálják e készségét.A színművész fotókat is készített: a családi események, kirándulások megörökítésén túl a művészi fényképezés is foglalkoztatta. Aláírt művészi fotóiból is bekerült egy válogatás a múzeumba.

Páger Antal  hagyatékának egy része az ünnepélyesen átadáson a budapesti Bajor Gizi SzínészmúzeumbanForrás: MTI/Soós Lajos

A Páger Antalnak írt levelek gyűjteményében talált dokumentumok hiteles információkat közölnek a dél-amerikai magyar diaszpóra életéről, a magyar nyelvű színjátszás körülményeiről.

A művész 1956. augusztusi repatriálásának hírére sokféle reakció érkezett ismerősöktől és ismeretlenektől, Páger ezeket az üzeneteket is gondosan megőrizte, és eltette a Tamási utcai villájával kapcsolatos iratokat, a színházi és a filmes szerződéseket, az 1956-ban Buenos Aires-ben megváltott, Budapestre szóló repülőjegyét is.

Páger Antal Kossuth-díjas színművész, érdemes művész repülőjegyeForrás: MTI/Soós Lajos

A család a művész egy festményét is az intézménynek ajándékozta.Páger Antal 1956-tól 1986-ig volt a Vígszínház tagja, alakját, emlékezetes alakításait Gyarmathy Antal mellett pályatársai, Halász Judit és Hegyi Barbara Páger Antal-díjas színművész, valamint Hegedűs D. Géza színművész, a Páger Antal-díj egyik kurátora, a Vígszínház művészei idézték fel az átadási ünnepségen.

A visszaemlékezések szerint Páger azzal tanította fiatalabb kollégáit, ahogy viselkedett, ahogy játszott. Amikor próbált, figyelték, hogyan dolgozik, milyen nehézségekkel küzd meg addig, amíg megtalálja a szerepéhez vezető utat.

Hegyi Barbara, aki a Sarkadi Imre Elveszett paradicsom című művéből készült, Mihályfi Imre rendezte tévéfilmben játszhatott együtt Páger Antallal, felidézte: a színész a forgatás közben halt meg váratlanul.

Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő beszél, mellette Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező Páger Antal Kossuth-díjas színművész, érdemes művész hagyatékának ünnepélyesen átadásánForrás: MTI/Soós Lajos

A művet úgy fejezték be, hogy a kamera állása vált Páger szemszögévé, és partnerével, Cserhalmi Györggyel együtt a kamerának beszéltek. Az Elveszett paradicsom ugyan töredék lett, de így meg lehetett őrizni Páger Antal utolsó munkáját.