Csütörtökön kezdődik a Nemzeti Színház fesztiválja

2019.04.08. 12:00

Csütörtökön kezdődik a Nemzeti Színház VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozója (MITEM), amelynek nyitóelőadása a Fővárosi Nagycirkuszban lesz.

Április 11-én, csütörtökön kezdődik a Nemzeti Színház által rendezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozója (MITEM). Az idei a hatodik lesz a sorban, és a nyitóelőadása Szlava Polunyin produkciója, a Slava's Snowshow a Fővárosi Nagycirkuszban lesz. Szlava Polunyin leghíresebb darabját csütörtöktől vasárnapig 6 alkalommal tekintheti meg a közönség a Fővárosi Nagycirkuszban. A Nemzeti Színházban pénteken délután az Egy bohóc tükrében című program keretében a nézők találkozhatnak a művésszel, akinek beszélgetőtársa Bozsik Yvette táncos, koreográfus, rendező és Kozma András dramaturg lesznek. A május 5-ig tartó MITEM-en 13 országból 23 előadás szerepel a budapesti Nemzeti Színházban. A találkozó programját orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesítik. Vidnyánszky Attila az MTI-nek elmondta, hogy a MITEM előadásaira szinte minden jegy elfogyott, el kell gondolkodniuk azon, hogy jövőre duplázzák az előadásokat.

„Tudnak most már rólunk, nemcsak a világban, hanem itt is, és várják a MITEM-et” – mondta. Az előadásokat érdekes szakmai programok, workshopok kísérik.

Igazi különlegességek a MITEM előadásain

Klasszikusok, nagy rendezők és színházak, valamint a népek mítoszai, legendái mutatkoznak be az idei Madách Nemzetközi Színházi Találkozón, amely április 11-től május ötödikéig lesz a Nemzeti Színházban. A nyitóelőadás különleges lesz: a Fővárosi Nagycirkuszban a Slava's Snowshow-t láthatják az érdeklődők. A fesztivál utolsó napján pedig Madách Imre: Az ember tragédiája című darabot mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében.

Ebben az évben a gyökerek, a hagyományok állnak a fesztivál középpontjában, a kultúra gyökerei, archetipikus megnyilvánulások keresése. Kiemelt szerepet kap Eugenio Barba író-rendező és társulata, az idén 55 éves, dániai Odin Teatret. Műsorra tűzik Barba trilógiáját: A Fa, a Nagyvárosok a hold alatt és a The Chronic Life című produkció alkotta trilógiát az Odin Teatret Magyarországon mutatja be először Európában. Az előadásokhoz több szakmai program is kapcsolódik. A társulat színészei workshopokat tartanak, koncertet adnak, Eugenio Barbával is találkozhat a közönség, és egy dokumentumfilmet is vetítenek az alkotóról. A MITEM visszatérő vendége Rimas Tuminas litván rendező, aki az idén a Ványa bácsi-val, a moszkvai Vahtangov Állami Színház előadásával érkezik a fesztiválra. Vidnyánszky Attila elmondta, hogy az előadás Rimas Tuminas első nagy áttörése volt Moszkvában, a darabot, amelynek címszerepét Szergej Makoveckij játssza, már korábban is szerették volna elhozni a fesztiválra. A rendezőnek Magyarországon már rajongótábora van, ezt bizonyítja, hogy a jegyek pillanatok alatt elkeltek. 

A Berliner Ensemble, amely másodszor vesz részt a találkozón, ezúttal Michael Thalheimer rendezésével, Tennessee Williams A vágy villamosa című darabjával érkezik a fesztiválra. A klasszikus, európai módon megszólaló színházak mellett a MITEM különlegességeket is kínál a közönségnek –  mondta Vidnyánszky Attila, és kedvencei között említette a Korkut legendája című darabot, az Auezov Kazah Állami Dráma Színház produkcióját.

A Jonas Vaitkus litván művész rendezésében április 30-án látható darabhoz kapcsolódva kerekasztal-beszélgetést is szerveznek, amelyen a kazah és a magyar közös kulturális örökségéről a téma magyar kutatói tartanak előadást, továbbá Iran-Gajip szerzővel és a produkció alkotóival az előadás létrejöttének előzményeiről, a litván és kazah művészek együttműködéséről beszélgetnek.

A fesztiválon április 23-án látható lesz Szumbel Gaffarova tatár írónő első, nagy port kavaró darabja, A jövevény. A Galiaszgar Kamal Tatár Állami Színház előadása Farid Bikcsantajev rendezésében arra keresi a választ, hogyan ragadható meg egy nép identitása, és lehetséges-e visszatérni a múltunkhoz, ha már egyszer elszakadtunk tőle.

Április 26-án játsszák a tavaly meghalt világhírű litván rendező, Eimuntas Nekrosius Kurafiak című előadását, amely a litván nép ősi eredetét mutatja be. Az előadáshoz szakmai program is kapcsolódik: In memoriam Eimuntas Nekrosius címmel az alkotóról dokumentumfilmet vetítenek és beszélgetést szerveznek. A MITEM-en határon túli magyar előadásként a komáromi Jókai Színház A félkegyelmű című produkcióját is játsszák Martin Huba rendezésében, és a programban a Nemzeti Színház öt előadását, köztük Madách Imre Az ember tragédiája című művét is bemutatják. A fesztivál mottója egy Madách-idézet: „Őrjöngő röptünk, mondd, hová vezet?”.

további tartalmak a rovatból