Münchenben kap helyet a 10. Bogányi-zongora

2019.04.09. 19:44

Kedd este ünnepélyes keretek között bemutatták a müncheni Deutsches Museum dísztermében a Bogányi-zongorát.

Bemutatták kedd este a müncheni Deutsches Museumban Bogányi Gergely zongoraművész magyar mérnökök közreműködésével kifejlesztett hangversenyzongoráját. Az egyik leglátogatottabb németországi múzeumba kerülő hangszer a Kossuth-díjas művész koncertjével érkezett meg új otthonába.

Nagy öröm, hogy a tizedik állami tulajdonú Bogányi-zongora Münchenben kap helyet, hiszen Bajorországgal Magyarországnak nagyon komoly kulturális kapcsolatai vannak - mondta el az MTI-nek Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kedden telefonon.

A zongorát kedd este ünnepélyes keretek között bemutatták a müncheni Deutsches Museum dísztermében. A gálakoncerten Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész személyesen mutatta be a hangszert, az eseményen Fekete Péter mond beszédet.Minden benne van egy Bogányi-zongorában, ami a magyar zenekultúra sajátja, egyszerre jellemzi tradíció és innovációs szándék - hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint a Deutsches Museum méltó hely a különleges hangszer számára.

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, a hangszer tervezője a 10. Bogányi-zongora tiszteletére rendezett gálakoncert és átadóünnepség előtt a müncheni Deutsches MuseumbanForrás: MTI/EPA/Philipp Guelland

A Bogányi-zongora mind hangzásában, mind külső formájában jól szimbolizálja, amit mi a hagyományok megőrzéséről és megújításáról gondolunk - fogalmazott Fekete Péter.

A kormány 2015-ben döntött 10 Bogányi-zongora megvásárlásáról és elhelyezéséről magyar és külföldi közintézményekben abból a célból, hogy a hangszert megismerhesse mind a hazai, mind a nemzetközi zenei élet.

A magyar kormány 2015-ben döntött 10 Bogányi-zongora megvásárlásáról és elhelyezéséről magyar és külföldi közintézményekben abból a célból, hogy a hangszert megismerhesse mind a hazai, mind a nemzetközi zenei életForrás: MTI/EPA/Philipp Guelland

Fekete Péter kitért arra, hogy a tíz Bogányi-zongora tartós használatra került ki a hét magyarországi, valamint a Deutsches Museum mellett két másik külföldi - a Helsinki Sibelius Akadémia, a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium - helyszínre, a hangszerek továbbra is állami tulajdonban maradnak.

A különleges hangszer a zenén keresztül tovább erősíti a hidat Bajorország és Magyarország között - mondta Karl Freller, a bajor tartományi törvényhozás alelnöke a hangversennyel egybekötött átadó ünnepség után a magyar közmédiának adott nyilatkozatában.
Semmi sem szolgálja jobban a barátságot, mint "a közösen átélt szép élmények - tette hozzá a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Wolfgang Heckl, a Deutsches Museum főigazgatója elmondta, hogy a zongora nemcsak kiállítási tárgy lesz, hanem a gyakori kulturális rendezvényeket rendszeresen játszanak is majd rajta.

Hozzátette, hogy a Bogányi Gergely vezetésével végzett évtizedes fejlesztő munka eredményeként megszületett hangszer a zongorakészítés történetének egy jeles darabja, az úgynevezett Helmholtz-zongora mellett kapott helyet. Herman von Helmholtz a természettudományok kiemelkedő 19. századi alakja, aki az akusztika terén is végzett kutatásokat. Az általa kikísérletezett zongoratípus újításait a koncertzongora-gyártás egyik legrangosabb vállalkozása, a Steinway vette át.

Tordai-Lejkó Gábor müncheni főkonzul kiemelte, hogy a Deutsches Museumba kerülő Bogányi-zongora tovább mélyíti a magyar-bajor barátságot.

Az a cél, hogy ezt a hangszert megismerhesse és kipróbálhassa mindenki, főleg a fiatalok, és így hazavihessenek magukkal egy darabot a magyar kultúrából - mondta a diplomata.