Zenei lemez mesés kiegészítéssel és 10-részes klipsorozat is készül Magyarország egyik legismertebb gyerekkönyve, a Mosó Masa Mosodája feldolgozásához

Újjáéled Magyarország egyik legismertebb gyerekkönyve, az általános iskolákban még mindig használt Mosó Masa Mosodája. Érdekesség, hogy a szerző, a 2011-ben meghalt Varga Kataliln költő és író unokája, Tarján Veronika és zenekara, a Veronaki adnak új lendületet a kötetnek. Legújabb albumuk kizárólag Mosó Masával foglalkozik. A lemez egy, a betűk tanulását segítő könyv is kiegészíti, emellett a dalokhoz tízrészes animációs klipsorozat készül, ami játékos formában segíti a nyelvtani szabályok elsajátítását. Itt látható az első rész:

Varga Katalin írásai közül a népszerűséget nézve kiemelkedik a Gőgös Gúnár Gedeon és a Mosó Masa Mosodája. Ez a két könyv több évtizede az olvasás és az írás tanításának fő bástyái az iskolákban. A Tarján Veronika és zenekara már évek óta azon dolgoznak, hogy ezek a történetek megzenésített formában is elérhetők legyenek mindenki számára. A Gőgös Gúnár Gedeon-t már korábban feldolgozták, így nem volt kérdés, hogy a Mosó Masa Mosodája is sorra kerül. A feldolgozásokban fontos szerepet kapott a gyermeki humor is, főleg azért, hogy játékos formában ismerjék meg a gyerekek a magyar népzenei kultúra kincseit, a magyar nyelv sokszínűségét és szabályait.

Tarján VeronikaForrás: Veronaki

A lemezre két mese – a Kesztyű lakói nyaralni mennek című és a Mosó Masa Mosodája – is felkerült, valamint olyan klasszikusnak számító versek, mint a Csizmadal, Csimpi Csámpi vagy a Három sárga kacsa éneke. A feldolgozással kapcsolatban az Origo is megkérdezte Tarján Veronikát.

A zenés és animációs „megtámogatáson” kívül felmerült-e bármilyen más formátum? Vagy van-e ilyesmi terv a jövőre nézve?

Nem, egyelőre nincs ilyen terv. Ami felmerült bennünk, hogy milyen jó lenne, ha megszületnének az új figurák, amik a nagyszerű grafikus- tervező és az animációs rendező, Szabó-Nyulász Melinda munkái, kézbe fogható, ölelgethető formában is. El tudom képzelni például, hogy a kislányom mennyire szeretne itthon egy kedves Mosó Misut, Mosó Masa unokaöccsét dédelgetni. Nem vagyok elzárkózva a mai világ vívmányaitól, mint ahogy ezt a klipsorozat is mutatja, de személy szerint támogatom az olyan játékokat is, amik nem a virtuális világba csalogatják a gyermekeket.

Tarján Veronika és Szabó-Nyulász MelindaForrás: Veronaki

Felvették-e a kapcsolatot valamilyen szakmai szervezettel, hogy onnan is kapjanak támogatást, iránymutatást?

Pedagógus családban nőttem fel, a családomban országos hírű tanfolyamokat vezető, szakmai tekintélynek örvendő, alkotó emberek vannak. Édesanyám és édesapám szakmailag és emberileg is támogatják a munkám már a kezdetektől fogva. Ezenkívül jómagam szociálpedagógia végzetséggel és drámapedagógiai végzettséggel rendelkezem, a közeg, amit ismerek, amiben felnőttem, tudást és tapasztalatot ad ahhoz, hogy minőségi, tartalmas és szakmailag is relváns produkciót hozzunk létre. A Veronaki csapat szerencsés ebből a szempontból is. Mogyoró Kornél, a zenekar vezetője, rendszeresen tanít zenei táborokban, oktatott fiatalokat, gyerekeket, de professzionális ütőhangszereseket is. Neki is rendkívül jó pedagógiai érzéke van. És ha ez még nem lenne elég, meg kell említenem, hogy Szabó- Nyulász Melinda, a klipek tervezője, rendezője rendszeresen tart vizuális nevelési projekteket általános iskolás diákoknak, szóval ő sem távolról szemléli a gyerekek világát.
Természetesen a hírt, hogy ez a nagyszerű anyag megjelenik, országosan az összes Klik vezetőnek elküldtük, hogy tájékoztassák a körzetükbe tartozó intézményeket, hogy a Mosó Masa mosodája kisérőanyag megszületett. Bízunk abban, hogy mivel a könyv több évtizede az olvasás tanítás bástyája, eljut a hír minden intézményvezetőhöz és tanítóhoz.

Mióta érlelődött ez a gondolat? Esetleg köze van a saját gyermek születéséhez, és az iskolás korhoz közeledéséhez?

A saját gyermekem még nem közeledik az iskolás korhoz. Két éves, bár meg kell mondjam, nagyon okos. A Mosó Masa mosodája megzenésítésével szép ívet írunk le a lemezeink sorával. Ezt megelőzően a Gőgös Gúnár Gedeon-t zenésítette meg a Veronaki két lemezen. A Gőgösnél éreztük már, hogy varázsút, amire léptünk, és ezt az utat folytatjuk most a Mosó Masa mosodájával. Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek, a szülők és még a szervezők is nagyon szeretik ezeket a verseket, a zenénket, a koncertjeinket.

A Veronaki zenekarForrás: Veronaki / Fűrész Zsolt

Mennyi ideig tartottak a munkák? A lemezen az animáción?

A lemez felvétele, a stúdiómunka február elején zajlott. A lemezfelvételt izgalmas, másfél hónapos intenzív, közös alkotómunka előzte meg. Zenei témaötletek bedobása a nagy, közös kalapba, aztán a dallamok, akkordok, hangszerelése, a szerkezetek kidolgozása, finomítgatás. Ebben az időszakban már elkezdtünk ismerkedni Melindával, az animációs klipek alkotójával, akivel szoros együttműködésben vagyunk azóta is. Nagyon fontos megemlítenem, hogy a szakmai kapcsolatból közben barátság is lett, ami egy ilyen jellegű munkát még magasabbra képes emelni. Szívből szól. Melinda már akkor elkezdte a figura tervek kidolgozását és elsőkent kapta meg tőlünk a nyersanyagokat a stúdióból, hogy nekiállhasson a tervek elkészítésének. Az az igazság, hogy elég szűkös időkerettel, dolgozik ezért már korán elkezdte az összes klipet előkészíteni. Kéthetente jön ki egy újabb klip mostantól augusztusig, úgyhogy ezekben a hetekben Melinda gőzerővel dolgozik a folytatáson.