A Várkert Bazár fogadja be az Iparművészeti Múzeum kiállításait

2019.04.10. 16:32

A Várkert Bazár Testőrpalotájában rendezhet kiállításokat a felújítás alatt álló Iparművészeti Múzeum, a két intézmény együttműködési megállapodását szerdán írták alá Budapesten.

Ideiglenesen a Várkert Bazár fogadja be a felújítás alatt álló Iparművészeti Múzeum kiállításait. Az első kiállítás másjusban lesz látható, és a címe Értékőrzés, értékteremtés a 21. században. Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, a terveik szerint három éven keresztül félévente rendeznek majd időszaki kiállításokat, a gasztrodizájntól a divatig és az Esterházy-kincsekig bemutatják a múzeum legfontosabb gyűjteményeit.

Elsőként az újonnan szerzet darabokat állítják ki. Azt is mondta, hogy hogy a kiállítások mellett úgynevezett infoboxot hoznak létre, amelynek segítségével a látogatók nyomon tudják követni a múzeum épületének a rekonstrukcióját.

Madaras Bence, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgatója pedig arról is beszélt, hogy az együttműködési megállapodás előképe lehet azoknak a projekteknek, amelyeket a Várba terveznek. Azt mondta, a tervek szerint nyáron adják át a budai Vár három új fejlesztését: a Lovardát, a Stöckl-lépcsőt és a Főőrségi épületet. Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgatója pedig azt mondta, a húsvéti hosszú hétvégén, április 20. és 22. között ingyenes családi programokkal, kézműves foglalkozásokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. A Vásár színpadon sok más mellett Gólyalábas utcaszínház, Czinege Tamás gasztroshow-ja és maszkos óriásbáb-előadás várja a látogatókat. Emellett húsvéti tárlatvezetés is lesz a Várkert Bazár Új világ született című kiállításán.

A húsvéti hagyományok népzenével és néptánccal elevenednek meg azon a felvonuláson, amely a Clark Ádám tértől indul a Várkert Bazárig. Estéként a nagyszínpadon koncertek várják az érdeklődőket. Fellép többek között a Pély Barna Trió, Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Parno Graszt és a Firkin is.

A sajtótájékoztatón Juhász Anna irodalmár az irodalmi programokról elmondta, hogy folytatódik a Várkert Irodalom című sorozat, például Az igazi - Márai 30 címmel a harminc évvel ezelőtt meghalt írót idézik meg meghívott vendégek segítségével. Az áprilisi Hát éltem már én? - Gondolatok az ünnephez című, húsvéthoz kapcsolódó esten pedig Pál Feri katolikus pap, valamint Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó lesznek a vendégek.

A Nagy Magyar Versek sorozatban áprilisban a bohóságról, a mohóságról és a tavaszról szólnak a versek, májusban pedig a titkok, a gyermekkor, a csodák és a meglepetések témája köré szerveződik az esemény. Az irodalom visszavág című új sorozat keretében áprilisban a női irodalom, májusban a máig aktuális népi-urbánus vita témáját járják körül. Sikota Krisztina elmondta, hogy idegenvezetéseket is tartanak, amelyek során bemutatják az Ybl Miklós által tervezett Várkert Bazár múltját és jelenét, a Mikve-túrákon pedig a nyugati pincerendszer zegzugos folyosóit fedezhetik fel az érdeklődők. A Várkert moziban többek között David Bowie arcai, valamint a Klimt és Schiele: Amor és Psyche - A szecesszió születése című alkotások vetítése várja a közönséget.

további tartalmak a rovatból